Umetnost i mit danas

404

Međunarodna konferencija Beogradski kontrapunkt održava se od 2017. godine, ali, zbog uslova izazvanih pandemijom, prvi put u onlajn formatu.

O temi konferencije razgovaraće književnici Dmitrij Danilov (Rusija), Eduardo Moga (Španija), Tea Obreht (SAD), Aleksandar Prokopiev (Severna Makedonija), Vern Tisen (Kanada) i Hanes Hofbauer (Austrija), uz reditelja Emira Kusturicu i ministra kulture i informisanja Republike Srbije Vladana Vukosavljevića u ulozi uvodničara i moderatora.

„Beogradski kontrapunkt", u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora, je međunarodni skup čiji je cilj da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta, koji svojim radom značajno doprinose razumevanju savremenih svetskih tokova, odnosno situacije u kojoj se čovek nalazi u današnjem vremenu.

Kada je u pitanju tema ovogodišnje konferencije, „Umetnost i mit danas", učesnici će, između ostalog, razgovarati o tome da li živimo u vremenu preispitivanja samih osnova kultura i civilizacija kojima pripadamo, odnosno vraćanja njihovim izvorima, koji se često povezuju sa mitom. Biće reči i o tome da li je danas mit samo „lažna priča" suprotstavljena naučnom i umetničkom traganju za istinom ili on i dalje poseduje saznajnu vrednost i stvaralačku funkciju u zajednici, zatim kakav je odnos umetnika i umetnosti prema obnovljenom trendu „traganja za poreklom" i kakva je uloga mita u politikama identiteta. Posebna pažnja će biti posvećena odgovoru na pitanje na koji način umetnost u našem vremenu ulazi u dijalog sa mitom i može li on biti nadahnuće za umetnika, kao i postoje li mitovi našeg vremena, i kakav je odnos umetnika i umetnosti prema njima.

Original Article