U Izraelu se svi pridržavaju propisanih mera

321

"Izrael je, nakon saznanja o širenju virusa, među prvim državama u svetu zatvorio svoje granice. Veoma efikasno je reagovao na sve izazove, stavljajući sve raspoložive resurse u borbi protiv epidemije virusa i to je jedan od razloga što se prema rezultatima istraživanja konzorcijuma Deep Knowlegde Group našao na prvom mestu liste najsigurnijih država za vreme pandemije KOVID-19", prenosi svoje utiske Beograđanin Goran Mekić koji već skoro tri decenije živi i radi u Izraelu.

"Supruga Mejtal i ja, kao i naše četvoro dece", nastavlja Goran, "živimo u kibucu (nekoj vrsti društvene zemljoradničke komune) Magen, koji se nalazi na jugu Izraela, u okviru opštine Eshkol. To je teritorija na kojoj živi oko 15.000 stanovnika, i koja funkcioniše u okviru poljoprivredne regije Negevu. U samom kibucu se od trenutka proglašenja vanrednog stanja svi pridržavaju mera koje je propisalo ministarstvo zdravlja, tako da je od samog početka i moral članova zajednice na visokom nivou. Veoma brzo je zabranjen ulazak u naselje svima koji tu ne žive, a svaki izlazak mora da se prijavi. Moj kibuc se nalazi četiri kilometra od pojasa Gaze, tako da smo mi naviknuti na ovakve i slične vrste vanrednih stanja usled čestih raketiranja sa te teritorije.

Moram da priznam da je lakše da se pojedinac pridržava svih instrukcija u ovakvoj vrsti zajednice nego u gradovima, tako da su svi koji rade poslove važne za zajednicu nastavili da idu na posao, uz socijalno distanciranje, dezinfekciju i obavezne maske i rukavice. Kao direktor preduzeća koje se bavi poljoprivrednom mehanizacijom, ostao sam kod kuće sa dvoje mlađe dece – Daniel, koja ima 13 i Ofirom starim osam godina. Po potrebi i pozivu odlazim na posao, dok su moja punoletna deca, Mia (23) i Dejan (19) u svojim stanovima u kibucu i svi se pridržavaju propisanih mera".

Svakodnevni život je organizovan na volonterskoj bazi, tako da oni koji mogu pomažu drugima oko čuvanja dece i brige oko starijih osoba. Poljoprivrednici su nastavili bez problema da obrađuju zemlju, a mnoge uslužne delatnosti i funkcioneri u kibucu su nastavili sa radom uz striktno poštovanje socijalnog distanciranja. U restoranu se sprema hrana za članove zajednice koja se u paketima nosi kućama, a radi i lokalna prodavnica iz koje se roba može naručiti putem interneta.

"Prema mojoj proceni, u Izraelu živi oko hiljadu pripadnika srpskog naroda, i kao neko ko već više decenija živi ovde, mogu reći da poznajem veliki broj naših ljudi, pre svega onih koji su u Izrael došli posle ratnih 90-tih godina prošlog veka.

Sandra Janićijević iz Novog Sada i ja redovno organizujemo okupljanje naših zemljaka na Pasuljijadi, druženja i humanitarne akcije pomoći ljudima u domovini, prvenstveno onima na Kosovu i Metohiji.

Prošlog septembra smo zajedno sa Srđanom Zlatanovićem organizovali fudbalski turnir "Široko srce" na kome su pored našeg tima Grobari Izrael i drugih naših sunarodnika, učestvovali i navijači Zenita iz Sankt Peterburga, Makabija iz Tel Aviva, kao i mnogi Izrealci i Jevreji koji nemaju direktne veze sa Srbijom.

Sva prikupljena sredstva donirali smo za obnovu OŠ "Miladin Popović" u Bostanima, opština Novo Brdo i OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči. Ukoliko to bude bilo moguće, ovaj humanitarni fudbalski turnir ćemo ponovo organizovati za Vidovdan ove godine", rekao je na kraju ovog razgovora Goran Mekić.

Original Article