Srpska zajednica dala veliki doprinos u borbi protiv pandemije

260

Austrija je jedna od prvih evropskih zemalja koja poseže za liberalizovanjem strogih mera socijalnog distanciranja, nakon što je procenjeno da je prva faza dala dobre rezultate.

Ovo područje je visokorizično zbog geografske povezanosti sa Italijom, koja je bila prvo žarište koronavirusa u Evropi.

Pokrajina Forarlberg, u kojoj je nastanjeno više od 15.000 Srba, nalazi se na tromeđi Švajcarske, Nemačke i Lihtenštajna, kao i u neposrednoj blizini italijanske granice.

Skijaški centri, koji su jedan od simbola ove pokrajine, političkom odlukom, u kojoj je svoj glas imala i srpska zajednica, zatvoreni su na samom početku širenja zaraze i pretvoreni u karantine.

Poslanik u Skupštini grada Volfurt, Jadranko Lešić, kaže da su prevashodnu brigu za starije osobe preuzeli na sebe srpski volonteri, koji su svakodnevno vršili snabdevanje sugrađana, širom pokrajine.

Deo njih, koji imaju medicinsko obrazovanje, odazvao se apelu lokalnih vlasti da se stave u pripravnost u slučaju da zdravstveni radnici ne budu mogli da izdrže teret borbe protiv virusa. Na svu sreću, nije bilo potrebe za tom vrstom angažovanja, ali su osim pomoći u snabdevanju, naši iseljenici preuzimali na sebe distribuciju medicinske zaštitne opreme i školskog probora za nastavu na daljinu.

Iako austrijske vlasti izražavaju zadovoljstvo rezultatima dosadašnje borbe protiv širenja pandemije KOVID-19, posledice će biti još dugo sanirane.

Samo u pokrajini Forarlberg, prema riječima Lešića, bez posla je ostalo više od 80.000 ljudi. Prekinuta je proizvodnja, ski sezona i pružanje usluga ugostitetljskog sektora, što su neki od glavnih izvora prihoda, kako u Forarlberu, tako i u celoj Austriji.

Razmere štete koju je pretrpela ekonomija i privreda moći će da budu sagledane tek nakon završetka druge faze borbe protiv pandemije KOVID-19, a sadašnja je procena da je to period od dve do tri godine.

Original Article