Srpske institucije u Mađarskoj funkcionišu i tokom vanrednog stanja

364

Starijim građanima je formalno dozvoljeno kretanje, ali oni uglavnom poštuju preporuku da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih stanova. Kada je reč o snabdevanju, za njih su u prodavnicama rezervisani prepodnevni sati, dok ostali građani na raspolaganju imaju o vreme posle 12 časova.

Prema merama koje su u Mađarskoj trenutno na snazi, i čije je trajanje produženo na neodređeno vreme, građanima je dozvoljeno da izlaze iz kuća radi odlaska na posao ili za osnovne potrebe, uključujući i sportske i druge aktivnosti, ali u praksi strogih kontrola kretanja do sada nije bilo.

Prema rečima premijera Orbana, efikasnost vladinih mera ispituje se svake nedelje, a izveštaji govore da su te mere usporile širenja virusa. Državni funkcioneri i mediji svakodnevno apeluju na građane da izbegavaju okupljanja i održavaju bezbednu distancu na javnim mestima.

Inače, ekonomska situacija u Mađarskoj se iz dana u dan pogoršava, jer mnoge privredne grane zbog epidemije trpe ogromne gubitke. Da bi donekle nadoknadila štete u nacionalnoj ekonomiji, vlada je uvela dodatni porez velikim trgovinskim lancima i bankama. Iz istog razloga, političke partije neće moći da računaju na dosadašnji obim svojih budžeta.

U takvoj situaciji je svakako svetla tačka paket vladinih mera za ublažavanje ekonomskih posledica epidemije. Tako su, na primer, privatna lica i preduzeća oslobođeni otplate kredita i kamata, do kraja ove godine. Istovremeno, isplata rata kratkoročnih pozajmica obustaljena je do kraja juna, do kada ni preduzeća neće morati da uplaćuju poreze, kao ni i doprinose za svoje zaposlene.

Gradska uprava Budimpešte je, preduzetnike koji zakupljuju lokalne u vlasništvu grada, oslobodila plaćanja zakupa dok traje epidemija, kako bi im pomogla da uspešno prebrode aktuelnte teškoće.

Kada je reč o srpskoj zajednici u Mađarskoj, i njen društveni život je utihnuo, u skladu sa aktuelnim merama vlade. Svi kulturni programi su otkazani do daljnjeg, dok se nastava u srpskim školama i na univerzitetima odvija na daljinu. Zastoja u izdavanju Srpskih nedeljnih novina za sada nema, a redakcija očekuje da će tako i ostati i nadalje.

Vanredno stanje u Mađarskoj je zahtevalo je brze i temeljne izmene u načinu rada gotovo svih ustanova, pa tako i institucija srpske manjine. Prema Zakonu o zaštiti od katastrofa, dobijena su uputstva da zaposleni u Kancelariji Samouprave Srba u Mađarskoj, odnosno svi rukovodioci institucija, rade od kuće.

"Život nije stao, i dalje se efikasno radi. Takođe, održavamo kontakte sa predsednicima srpskih samouprava i izlazimo u susret svima kojima je potrebna pomoć. Veza sa državnim organima postoji skoro svakodnevno i ispunjavamo njihove zahteve", kaže predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj (SSM), Vera Pejić Sutor.

Prema njenim rečima, zaposleni su u svakodnevnom kontaktu telefonom i imejlom, a jednom nedeljno se ide u kancelariju, pregleda pošta, preuzimaju i skeniraju računi, koji se uplaćuju od kuće. Pripremaju se konkursni projekti i vodi korespondencija.

"U ovoj situaciji skupštinske sednice ne mogu da se sazivaju. Prema novim odredbama, gradonačelnici od Skupštine preuzimaju dužnosti i dobijaju pravo odlučivanja. Funkcija predsednika narodnosnih samouprava je ista kao i funkcija gradonačelnika; oni imaju pravo da odlučuju, u skladu sa zakonom, bez sazivanja sednica veća. Ove nedelje smo dobili obaveštenje da će Državna riznica izvršiti dodatnu kontrolu u SSM i njenim institucijma, u vezi sa primedbama na koje je ranije ukazala. Bez obzira na vanredno stanje, Samouprava mora da priloži sve meterijale, naravno, elektronskim putem", rekla nam je Vera Pejić Sutor.

Prema uputstvima, sredstva dobijena na konkursima za manifestacije koje neće moći da se održe u planiranim terminima, mogu da se iskoriste u drugom periodu. Ako nije moguće pomeriti termine, kao što je slučaj sa održavanjem raznih kampova u letnjem periodu, sredstva dobijena za ovu namenu moći će da se iskoriste za investicije.

"Što se tiče rokova koji ističu, gradonačelnici, odnosno predsednici srpskih samouprava u Mađarskoj, imaju pravo da odluče o promeni, odnosno produženju datih rokova. Po završetku vanrednog stanja, u roku od trideset dana, treba da se sazove sednica Skupštine SSM-a, kako bi usvojila obračun prošlogodišnjeg budžeta samouprave i institucija, što bi u normalnim okolnostima trebalo da se uradi do 31. maja", kaže Vera Pejić Sutor, koja sunarodnicima u Mađarskoj poručuje:

"Najvažnije je da ostanemo zdravi. Ovakvu epidemiju do sada nismo doživeli, sve nam je nepoznato i nesigurno. Vakcina ne postoji i ne znamo dokle će sve ovo da traje. Postoje neke procene da će trajati i mesecima, a možda i tokom leta. Članovi porodica treba da se pomažu. U ovoj vanrednoj situaciji, u naseljima i budimpeštanskim kvartovima, predsednici narodnosnih samouprava imaju pravo da sami odlučuju kako će da rasporede budžet. Ako su potrebna higijenska sredstva, maske, rukavice za čuvanje zdravlja, molimo naše ljude da se jave. U slučaju da je nekim srpskim porodicama potrebna pomoć, stojimo vam na raspolaganju. Svi treba da budemo strpljivi, ovo je svetska epidemija, ali se nadamo da će uskoro moći da se nastavi normalan život. Uslov je, naravno, da ostanemo kod svojih kuća u ovom periodu. Takođe, svim Srbima u Mađarskoj i van nje želim srećne predstojeće uskršnje praznike."

Original Article