Општина Гора у којој живе само Горанци жели да уђе у састав Српских општина на КиМ

310

ИЛУСТРОВАНА ПОВОДИ

Три деценије од формирања општине Гора

Србија им у срцу

Житељи ове наше најјужније општине надају се да ће постати једанаеста општина на КиМ, која ће ући у састав Заједнице српских општина, која је требало да се формира још пре седам година

Пише Мирослав Тодоровић

Када се од Призрена крене ка Албанији, на четрдесетом километру, налази се варошица Драгаш – општински центар за 36 села у којима живе Албанци и Горанци. Када су 1990. године Албанци напустили своја радна места у свим државним и јавним предузећима, у знак протеста против „режима” државе Србије, Горанци нису седели скрштених руку. Одлучили су да формирају своју општину. Догодило се то 26. јула 1990. године.
Новоформирана општина Гора, са својих 18 села, у којима искључиво живе Горанци, са својим скромним општинским буџетом, успела је да реши један број комуналних и инфраструктурних проблема. Наравно, у помоћ им је притекла и држава Србија. Али, 1990. година учинила је своје. Због страха од освете, сталних притисака, претњи и лојалности држави Србији, већи број Горанаца је морао да оде са својих вековних огњишта. Од око 18.000 Горанаца, данас их је у овој општини остало дупло мање.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article