Зашто насеље Трешња-Ковиона, део Београдске општине Сопот још нема воду

380

ИЛУСТРОВАНА НА ЛИЦУ МЕСТА

Тако близу, а тако далеко

Без воде у 21. веку

Власници кућа и викендица у насељу Трешња-Ковиона, општина Сопот, иако су практично део престонице и дан-данас нису прикључени на градски водовод. Ове сезоне много чешће и дуже бораве у својим летњиковцима, многи су се овде и трајно доселили, па је недостатак текуће воде постао „горуће питање“, због чега су покренули и петицију…

ТЕКСТ И СЛИКЕ САЊА ЛАЗАРЕВИЋ

На само 25 километара од Београда, када се прође Авала и сва успутна подавлска села, стиже се у једну дивну зелену оазу, викенд насеље Трешња, настало још седамдесетих година прошлог века, јер су многи имућнији Београђани управо у овом амбијенту, препуном дрвећа, идеалне климе и са малим, данас запуштеним језером, препознали праву локацију за своје краће или дуже боравке у природи. И заиста, свега онога што је потребно човеку да дише пуним плућима, а да не мора да путује сатима да би уживао у природи, овде има у изобиљу: и траве, и биља, и шуме, и руже ветрова и цвркута птица… Једино чега нема, и то само у делу насеља који се зове Трешња-Ковиона, јесте текућа вода. Око хиљаду кућа, које су се овде лепо распоредиле по луговима и обронцима, чији су поједини власници чак викендицу претворили у место сталног боравка, и данас, у 21. веку – немају водовод. А део су београдске општине Сопот. Многи ће је можда назвати приградском општином, али чињеница је да су од Теразија удаљени тек тридесетак километара.

Управо због тога су се житељи овог дела Трешње удружили и покренули потписивање петиције којом траже да им се обезбеди елементарни цивилизацијски услов за нормалан живот. Кренули смо трагом ове иницијативе и уверили се да су њихови захтеви сасвим оправдани. Сви други делови Трешње имају воду, као и оближња, а од Београда удаљенија Раља, затим куће које су у непосредној близини, али припадају општини Вождовац, јер је ту негде граница, или имају или ће ускоро добити градску воду. Постоји и трафо-станица на само два километра од центра Трешња-Ковионе.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article