Ljajić: Samit EU pokazao dubinu krize u kojoj se nalazi Evropska unija

86
youtube.com/Al Jazeera Balkans
Rasim Ljajić

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP) Rasim Ljajić ocenio je da je samit Evropske unije i lidera Zapadnog Balkana pokazao “svu dubinu institucionalne i političke krize u kojoj se nalazi Evropska unija”.

„To ne znači da su vrednosti na kojima je formirana dovedene u pitanje, već da imamo jasan deficit liderstva kod čelnih ljudi u Briselu, ali i u većini evropskih država. Odluke se donose na bazi raspoloženja vlastitog izbornog tela, a ne na osnovu strateških geopolitičkih ciljeva i potreba“, naveo je Ljajić u saopštenju.

Prema njegovim rečima, iako je rezultat samita „razočaravajući“ za zemlje Zapadnog Balkana, bilo bi pogrešno da Srbija menja svoj spoljnopolitički kurs zbog „nedostatka hrabrosti i odlučnosti, a često i elementarne površnosti kod briselskih birokrata i evropskih čelnika“.

– Srbija, kao i druge zemlje regiona, treba da nastavi sa unutrašnjim reformama i sveukupnom modernizacijom bez obzira da li će to neko spolja ceniti ili ne. Mi ne možemo da menjamo EU, ali možemo nabolje da menjamo naše društvo. A to znači da ćemo biti spremni za punopravno članstvo kada i Evropljani pronađu rešenja za svoju unutrašnju krizu, a posebno za način donošenja odluka – kazao je Ljajić.

Original Article