Vrhovni sud SAD poništio istorijsko pravo na abortus

101
Pxabay.com
Foto: Ilustracija

Najviša američka sudska instanca poništila je presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji, zbog čega će milioni žena izgubiti zakonsko pravo na pobačaj.

Sud je poništio odluku iz 1973. godine u postupku “Rou protiv Vejda” čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi.

Američke države sada mogu pojedinačno da odlučuju o legalnosti pobačaja i mogućnost da donose zakone kojima se abortus zabranjuje.

“Smatramo da Ustav ne daje pravo na abortus i ovlašćenje da se reguliše pitanje abortusa mora da se vrati građanima i njihovim izabranim predstavnicima”, navodi se u obrazloženju presude.

Presuda, koju je podržalo šest sudija Vrhovnog suda a tri su bila protiv, zasnovana je na republikanskom zakonu države Misisipi koji zabranjuje abortus nakon 15. nedelje trudnoće.

Federalne sudije su u svoj presudi navele da odluka zasnovana na slučaju “Rou protiv Vejda” dozvoljava izvođenje abortusa pre nego što bi fetus bio održiv van materice, između 24. i 28. nedelje trudnoće, bila pogrešna, jer, kako se ističe, Ustav SAD ne pominje posebno pravo na abortus.

Radna verzija presude, koju je napisao konzervativni sudija Semjuel Alito nagovestila je da će sud verovatno poništiti univerzalno pravo na abortus, procurila je u maju, što je izazvalo političku oluju.

Očekuje se da će 26 saveznih država izvesno zabraniti abortus.

Tedros Adhanom Gebrejesus, šef Svetske zdravstvene organizacije istakao je da je “veoma razočaran” poništavanjem značajne presude američkih sudova o abortusu “Rou protiv Vejda”.

– Veoma sam razočaran, jer ženska prava moraju biti zaštićena. Očekivao bih da Amerika štiti takva prava – rekao je Gebrejesus Rojtersu na marginama samita Komonvelta u Ruandi.

Original Article