Bajden o odluci Vrhovnog suda o abortusu: Zapanjen sam, velika greška

155
EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden kazao je u obraćanju u Beloj kući da je odlukom da prepusti pravo o odlučivanju o legalnosti abortusa saveznim državama Vrhovni sud oduzeo američkom narodu ustavno pravo.

– Nisu ga ograničili, prosto su ga oduzeli. Ovo je tužan dan za sud i za državu – kazao je Bajden, prenosi BBC.

On je ocenio da je presuda stara 50 godina koju je Vrhovni sud preinačio (Roe protiv Vejda iz 1973. godine), a koja je na federalnom nivou garantovala Amerikankama pravo na abortus, „bila direktna odluka“ koja je uspostavila ravnotežu između prava žena da biraju i sposobnosti države da reguliše abortus.

Taj kompromis, dodao je, bio je “prihvatljiv” većini Amerikanaca različitih veroispovesti i porekla.

Bajden je naveo da je presuda Roe protiv Vejda preživela administracije i jedne i druge partije tokom decenija, sve do Donalda Trampa, koji je povodom ove odluke kazao da ju je doneo Bog. “Mislim da će ovo biti korisno za sve. Pravo da se o tome odlučuje vraćeno je državama, kojima je to oduvek pripadalo”, rekao je Tramp.

– Da ne bude greške, ova odluka je kombinacija smišljenih napora tokom decenija – kazao je on, dodajući da je ona realizacija “ekstremne ideologije”.

Naveo je da je ova odluka Vrhovnog suda “greška” koja oduzima pravo mnogim Amerikancima koje je “tako fundamentalno”.

– Sud je učinio ono što nikada ranije nije. Ekspresno je oduzeo ustavno pravo koje tako fundamentalno za toliko mnogo Amerikanaca – kazao je on i istakao da će biti stvarnih i trenutnih posledica, ukazujući da će odmah stupiti na snagu neki državni zakoni kojima će biti zabranjen abortus.

Ova odluka je “tako ekstremna da će žene i devojke biti primorane da zadrže dete svog silovatelja”.

– Ovo me prosto zapanjuje – kazao je on i dodao – Zamislite ženu koja mora da nosi dete koje je posledica incesta. To je okrutno.

Bajden je kazao i da će žene koje žive u državama u kojima su stupila ograničenja po pitanju abortusa moći slobodno da putuje u druge delove federalne države kako bi mogle da izvrše prekid trudnoće.

– Moja administracija će braniti ovo suštinsko pravo – kazao je Bajden i dodao da nijedan zvaničnik neće moći da se meša u pravo žena da putuju.

Dodao je i da će njegova administracija zaštititi pristup lekovima, poput kontracepcije, kao i lekovima za abortus koje su vlasti odobrile pre 20 godina.

Međutim, upozorio je da veruje da će se povećati “smrtnost majki u Americi” zbog odluke Vrhovnog suda.

Takođe je pozvao sve da održavaju mirne proteste.

– Nasilje nikad nije prihvatljivo. Pretnje i zastrašivanje nisu govor – poručio je Bajden.

Na kraju se obratio američkim ženama, kazavši da zna da će se sada suočiti sa “užasno teškim situacijama”.

– Čujem vas. Podržavam vas. Uz vas sam – rekao je Bajden.

Istakao je i da ništa nije gotovo i da američki narod “još može da ima završnu reč” u tekućoj borbi za prava na abortus u SAD.

Original Article