Kamate ponovo skočile

44

EPA

Na redovnom mesečnom zasedanju, u utorak 5. jula, Rezervna banka Australije je, prema očekivanju, podigla referentnu kamatnu stopu za dodatnih 50 bazičnih poena.

Ovo je treći porast u isto toliko meseci, a nakon pune decenije permanentnog smanjivanja kamatnih stopa.

Sada osnovna kamata, po kojoj se komercijalne banke uglavnom zadužuju, iznosi 1,35%. To naravno i dalje nije visoka kamata, mada komercijalne banke dodaju svojih 2,5 do 3% i formiraju vrednost po kojoj prodaju hipotekarne kredite.

Ovo bi u pravilu značilo da je neka očekivana standardna varijabilna kamata, posle povećavanja, u proseku oko 5%.

Negativan sentiment

Ono što zabrinjava, jeste sentiment koji je prilično negativan, tačnije ovdašnji mediji kao da se utrkuju ko će da objavi “strašniju vest“ o (mogućem) daljem povećanju kamata.

Isto tako, ni ekonomska teorija, ni ekonomska istorija ne idu na ruku onima koji su visoko zaduženi.

Naime, obzirom da je stopa inflacije 5,1%, za očekivati je da kamata raste, jer je u dužem periodu neodrživo da je inflacija iznad kamate, a za sada to jeste – i to značajno.

Taj prostor između kamate i inflacije mora se zatvoriti u narednom periodu, a kako se čini, ne možemo biti optimisti i očekivati pad stope inflacije, pošto tromesečni podaci budu objavljeni krajem jula.

Fiksne kamate

Iako novac za fiksne kamate dolazi iz drugih izvora, one su se pokazale kao indikacija, odnosno najava budućih kretanja varijabilne kamatne stope.

Ni tu nemamo razloga za optimizam, jer su pojedine vodeće australijske banke ponudile fiksnu kamatnu stopu za pet godina preko 7%.

Ovaj porast od 0,50% znači da će rata biti veća za skoro 300 dolara mesečno, ukoliko dugujete milion (na period od 25 godina), a ukoliko je vaš dug recimo 300.000 dolara, povećanje bi iznosilo 90 dolara mesečno.

Cilj povećanja kamatne stope je obuzdavanje inflacije, a koja je, prema pisanoj izjavi guvernera Rezervne banke Australije, rezultat globalne krize usled kovida, rata u Ukrajini i još nekih faktora.

Šta možemo očekivati?

Prema pomenutom izveštaju Rezervne banke Australije, Ozi ekonomija je dosta otpornija od mnogih drugih, pa se očekuje da bi se inflacija veoma brzo mogla dovesti pod kontrolu.

Već 2023. možemo očekivati da se inflacija dovede u ciljane okvire (između 2% i 3% na godišnjem nivou), ali kao što to često bude – pre nego bude bolje, verovatno će biti gore – pa tako i po pitanju inflacije koja će se najverovatnije povećati do kraja 2022.

Dobre vesti za štediše

Da nije sve tako crno, moramo se osvrnuti na činjenicu da je stopa nezaposlenosti na istorijski niskih 3,9%, što u slobodnom prevodu znači da je mnogo teže naći radnika nego posao.

Ono što je posebno dobro za naše ljudi koji imaju gotovinu, odnosno ušteđevinu u bankama jeste porast kamata na depozite.

Naime, banke su počele da nude 2,5% pa i više, na godišnjem nivou na oročenu štednju što do sada nije baš bio slučaj.

Original Article