Аутобиографије познатих

306

ВУДИ АЛЕН РАТУЈЕ СА ИСТИНОМ

Приредио Срђан ЈОКАНОВИЋ

Вуди Ален је губитник, имбецил који не воли људе, другоразредни забављач, искомплексирани прцвољак, незрела и неприлагођена олупина, ишчашени глупан, незналица, шепртља. Више од пола века режира, а није успео да направи добар филм. Све ово, што нисмо знали о самом редитељу, открио је Вуди Ален лично, на приближно четири стотине страница своје нове аутобиографске књиге „У вези ничега“. После таквих речи, зар је још потребно да јавност и критичари томе нешто додају?

За писање књиге и њено објављивање потребно је доста времена. Издавачи најчешће на сва звона најављују да су потписали уговор са писцем и да планирају нешто велико. Зато је било велико изненађење када је „Хечет“, један од пет највећих америчких издавача, 2. марта објавио да ће се 7. априла у продаји наћи аутобиографија Вудија Алена. И познаваоци прилика у свету књижевности били су затечени, посебно када су сазнали да је са аутором уговор био потписан годину дана раније и да ништа није успело да процури у јавност. Издавач о књизи није рекао ништа више од реченице да ће „она говорити сама за себе“!

Необично у свету издаваштва, мада не и филма, који је главно поље деловања Вудија Алена, било је што је аутор задржао право потпуне контроле над завршним рукописом. Уредници у „Хечету“ се, очигледно, нису много питали, мада они нису ни потврдили ни демантовали такав уговор. Био је то ризик за издавача, највише због скандала који последњих деценија прате Вудија Алена. Као да је више „успеха“ имао у таблоидима него у биоскопима.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article