Ukrajinci brane Donjeck: “Ovo je poslednja pobeda Rusije na teritoriji Ukrajine”

217
EPA-EFE
Ukrajinski vojnici

Petomesečni rat u Ukrajini ušao je u novu fazu – ruske snage usmeravaju se na svoje vojne ciljeve u Donjecku u istočnoj Ukrajini nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio pobedu u susednom Lugansku.

Zauzimanjem grada Lisičanska u nedelju dovršeno je rusko osvajanje Luganska, jedne od dva regiona u Donbasu, industrijalizovanom istočnom regionu Ukrajine koji je postao poprište najvećih borbi u Evropi.

Obe strane pretrpele su teške gubitke u borbama za Lugansk, posebno tokom opsade Lisičanska i Severodonjecka. Oba grada ostala su u ruševinama nakon nemilosrdnog ruskog bombardovanja.

“Grad više ne postoji”, rekla je Nina, mlada majka koja je pobegla iz Lisičanska i sklonila se u grad Dnjepar.

– Praktično je izbrisan s lica zemlje. Nema centra za distribuciju humanitarne pomoći, pogođen je. Zgrada u kojoj je bio centar više ne postoji. Kao ni mnoge naše kuće – rekla je.

Ukrajinske snage u utorak su zauzele nove odbrambene pozicije u Donjecku, gde još uvek kontrolišu veće gradove. Putin je rekao svojim vojnicima u Lugansku da se “potpuno odmore i povrate svoju vojnu spremnost” dok jedinice u drugim područjima nastavljaju borbe.

Rusija je od početka sukoba tražila da Ukrajina preda Lugansk i Donjeck proruskim separatistima koji su te regije proglasili nezavisnim državama.

– Ovo je poslednja pobjeda Rusije na teritoriji Ukrajine – rekao je Oleksij Arestovič, savetnik predsednika Vladimira Zelenskog, u videu objavljenom na internetu.

Original Article