Leto 2022. u Srbiji i Republici Srpskoj: Venecija u Vojvodini

282

Uglješa Kuželka

Belu Crkvu mnogi nazivaju i Vojvođanska Venecija, a ta sintagma već nagoveštava lepotu ovog naselja na krajnjem jugoistoku srpskog Banata. Bogata jezerima, izdvaja se brojnim atipičnim predelima – obronci Karpata, najveća peščara u Evropi, te bogato kulturno-istorijsko, ali i karnevalsko nasleđe. Sinonim za Belu Crkvu svakako su Belocrkvanska jezera, kojih ima sedam. Nastala su kopanjem šljunka, koje je započeto početkom 20. veka, a koje i danas traje, te i dalje nastaju nova jezera.

– Za turiste su uređena dva jezera. Gradsko (ili Glavno) jezero ima nekoliko plaža, trim stazu, kafić, restoran, različite vidove rekreacije na vodi, pedaline, mogućnost ronjenja i jedrenja, vaterpolo teren, auto-kamp… I Vračevgajsko jezero je uređeno, a ove godine očekujemo rekonstrukciju i aktiviranje još dve nove plaže. Za one koji ne vole gužve, tu su neurbanizovane plaže na Šaranskom i jezeru Šljunkara. Na jezerima je bogat i noćni život – nabrajaju “morske” čari ovih jezera u Turističkoj organizaciji Bela Crkva.

Okolina Bele Crkve je takođe interesantna. Okružuju je reka Nera, takozvani “banatski džakuzi”, jedina neukroćena planinska reka u Vojvodini kao i reka Karaš sa slapovima na plaži Gat u Jasenovu. Osim Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara, na teritoriji Bele crkve nalazi se još jedan prirodni raj – Predeo izuzetnih odlika Karaš-Nera. Osnovnu vrednost PIO Karaš-Nera predstavljaju očuvani napušteni meandar reke Karaš i rečna staništa Nere, reke koja često menja tok i gradi predeo sačinjen od strmih obala, sprudova, ada, meandra i laguna.

Peščane dine i lovište

U Deliblatskoj peščari izdvajaju se predeo Zagajička brda (loptasti bregovi – drevne peščane dine, delom šumovite, delom prekrivene stepskom vegetacijom, jedinstveni relikt pra-pejsaža Panonske nizije) i lovište Labudovo okno (organizuju lov na divlje patke i guske).

Carstvo drvenih skulptura

U blizini plaže Gat u Jasenovu nalazi se najveći park skulptura u drvetu na otvorenom u Srbiji.

Pogled do Dunava

Iznad starog gradskog jezgra uzdiže se vidikovac Tri krsta odakle se pruža jedinstven pogled na panoramu grada i belocrkvanska jezera, sve do Dunava.

Riba, pa tvrđava

Stara Palanka je poznata po restoranima sa ribljim specijalitetima. Tamo se odvija i redovan putničko-teretni saobraćaj skelom prema tvrđavi Ram i Braničevskom okrugu.

Četiri gradske crkve

U starom gradskom jezgru nalaze se četiri bogomolje: srpska pravoslavna Crkva Sv. Petra i Pavla iz 1780, Rimokatolička Crkva Svete Ane, rumunska i Ruska crkva, koja je zaostavština “Belih” Rusa. Tu je i regionalni Istorijski arhiv.

Čuveni Karneval cveća

Nadaleko poznati Belocrkvanski karneval, znan i kao Karneval cveća najstariji je u regionu – prvi je održan davne 1828.

Od ostalih sličnih izdvajaju ga alegorijska kola odnosno pokretne instalacije – eksponati. U glavnoj Karnevalskoj povorci učestvuju i predstavnici iz regiona i iz Venecije, a ta dva dana održavaju se mnogi kulturno-zabavni sadržaji. Ove godine biće održan poslednjeg vikenda u avgustu.

Kako stići?

– Koordinate: 44൳?31″SGŠ, 21ವ?01″IGD.
– Preko Mađarske: granični prelaz Horgoš – Bela Crkva E 75 i A1 (292 km).
– Preko Rumunije: granični prelaz Moravica – Bela Crkva (48.3) preko Vršca, najbliža varijanta.
– Beograd – Bela Crkva (100km) dobrim regionalnim putem preko Kovina.

Original Article