Građani željni odmora (4): Država dotira uživanje

176
Hadži Marko Vujičić
Redovi u poŠtama

Mogućnost da ih država subvencioniše sa po 15.000 dinara, navela je mnoge građane da se odluče da svoj godišnji odmor provedu u zemlji. Pravo na vaučere ima ukupno 300.000 ljudi, od kojih 200.000 onih koji će prvi put u ovoj godini konkurisati, dok je 100.000 vaučera od po 10.000 dinara predviđeno za one koji su početkom godine već dobili od države po 5.000 dinara. Do četvrtka posle podne više od 100.000 građana se već prijavilo za 15.000 dinara, dok je njih 13.000 konkurisalo za dodatnih 10.000 dinara. Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, najveće interesovanje vlada za smeštaj na Kopaoniku, Prolom Banji, Sokobanji i Sijarinskoj Banji, a u sistemu ima preko 2.700 ugostitelja.

Inače, pravo na subvencionisani odmor od države imaju penzioneri, nezaposleni, studenti, invalidi, ratni vojni i civilni, kao i zaposleni koji ostvaruju zarade koje nisu više od 70.000. Vaučeri sleduju i onima koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, socijalnu zaštitu, a tu su i oni koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva. Vaučeri se mogu koristiti za plaćanje smeštaja, noćenja sa doručkom, pansiona i polupansiona, u trajanju od najmanje pet dana, a svi detalji dostupni su na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Rok za korišćenje vaučera u iznosu od 5.000 dinara je 20. novembar 2022, a rok za korišćenje vaučera od 10.000 dinara je 31. oktobar 2022. Iako je minimalan broj noćenja koje možete pokriti vaučerom pet, kako smo proveravali iz ponuda u pojedinim smeštajima možete boraviti i do čak 12 dana. Ako udružite dva vaučera u Vrnjačkoj Banji u apartmanima možete boraviti od sedam do 10 dana.

Ekipa “Vesti “je pitala građane šta misle o ovoj akciji države i većina anketiranih je pozitivno ocenila ovaj potez.

– Nisam još podnela zahtev za vaučere. Tek sam juče čula i još se nisam detaljno informisala. Podneću zahtev svakako, jer znam ljude koji su ga prošle godine iskoristili za banju i bili su skroz zadovoljni. Ja ću najverovatnije ići na Taru – ukazuje Aleksandra, studentkinja iz Beograda.

Penzioneri Olgica i Nikola Đikić kažu da su već iskoristili po 5.000 dinara koje su dobili početkom godine:

– Sad smo podneli zahtev za dodatnih 10.000 dinara. Izuzetno smo zadovoljni ovom akcijom države. Mnogo nam znači da pokrijemo deo troškova.

Beograđanka Milena ima samo reči hvale:

– Ovo je super akcija, nadam se da će i sledeće godine biti nastavljena i da ćemo opet dobiti po 15.000 dinara. Izašla sam na pauzu sa posla da bih podnela zahtev i prijatno sam iznenađena brzinom kako sve ide.

Ljubiši draži keš

– Očekujem da se ova akcija nastavi i sledeće godine. Rezervisala sam smeštaj na Zlatiboru u oktobru i nisam imala nikakvih problema. Smeštaj sam odmah našla. Idem sa dečkom, udružićemo vaučere tako da ćemo uspeti sedam dana da boravimo na ovoj planini – kaže studentkinja Dragica iz Beograda.

Penzioner Ljubiša Radenković priznaje da više voli keš u džepu:

– Sve je ovo za mene komplikovano. Kad imam para u džepu, lako ću ja otići negde, ali svakako pozdravljam ovu akciju države da deli besplatne vaučere, jer će oni sigurno nekima mnogo značiti.

Original Article