Vladimir Vlajić za RTS iz Inzbruka

348

Vladimir Vlajić je sa osmoricom drugova, kada je najmlađi imao 15, a najstariji 20 godina osnovao organizaciju Srpska pravoslavna omladina Insbruk – SPOJI, na Cveti, 12. aprila 2009. godine.

Zalažu se za očuvanje, negovanje i promovisanje srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta. Pored humanitarnog rada, veliku važnost pridaju sportskim aktivnostima.

SPOJI su organizovali brojne tribine, na kojima su učestvovali mnogi istoričari, umetnici, muzičari.

Dvojezični časopis SPOJI pokrenuli su oktobra 2010. godine sa ciljem da informišu sunarodnike o gorućim pitanjima iz srpske istorije, tradicije, pisma, jezika…Izlazi dva puta godišnje, a sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe.

Vladimir Vlajić je prvi pripadnik Austrijske službe sećanja koji je godinu dana volontirao u Savezu jevrejskih opština Srbije i Jevrejskom muzeju u Beogradu. Služba sećanja, važna za ceo svet, a posebno za naše mlade sunarodnike koji su austrijski državljani, bavi se rasvetljavanjem uzroka Holokausta i njegovih posledica, suočavanjem sa zločinima u Drugom svetskom ratu, ali i drugim ratovima, žrtvama kako Holokausta, tako i nejevrejskih stradalnika.

Original Article