Vidovdanski maraton u Mađarskoj

336

Širom Mađarske Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici obeležili su Vidovdan, paljenjem sveća i služenjem pomena u bogomoljama knezu Lazaru Hrebljanoviću i srpskim junacima poginulim u bici sa Turcima na čuvenom Kosovu Polju.

Srpska zajednica u Mađarskoj organizovala je prigodan umetnički program pod nazivom Vidovdanski maraton, koji je otpočeo u mestu Lovra, na dunavskoj adi, pedesetak kilometara južno od Budimpešte, recitalom pesama iz Kosovskog ciklusa u izveđenju glumaca Srpskog pozorišta u Mađarskoj i pesama u interpretaciji zrenjaninskog muškog hora „Sveti Serafim Sarovski".

Na svom putovanju od mesta do mesta, gde god su Srbi u većem broju, umetnici i organizatori, Samouprava Srba u Mađarskoj, zadržali su se u Budimu gde su vence položili ispred Spomen ploče despotu Stefanu Lazareviću, na mestu gde je nekada stajala palata koju je na poklon dobio od ugarskog kralja Žigmunda.

Vidovdansku proslavu i svojevrsni putujući karavan – od Lovre, preko Kovina, Čipa, Bate, Budimpešte, Kalaza, Pomaza do Sent Andreje, organizovalo je više srpskih institucija, lokalnih srpskih samouprava i preduzeća iz Mađarske.

Prema rečima predsednika Samouprave Srba u Budimpešti Borislava Rusa „čast je da imamo ovakva mesta gde možemo da se okupimo i da se setimo Kosovskog boja, da se setimo kneza Lazara, a istovremeno i despota Stefana Lazarevića".

Mogu da tvrdim da je to praznik koji je istovremeno i slava i tragedija, da je taj dan zapravo bio i naša golgota, rekao je Rus za Internet TV „Varoš" poručivši da je Vidovdan ujedno i simbol našeg opstanka na tim prostorima.

Velika vidovdanska svečanost, odnosno Vidovdanski maraton se, nakon Budimpešte, nastavio u Kalazu i Pomazu, da bi se završio u Sent Andreji polaganjem venaca kod Lazarevog krsta.

Original Article