Uskrs u doba korone – uživo na malim ekranima

339

Najradosniji hrišćanski praznik Uskrs, Francuzi su obeležili juče u uslovima nikada viđenim! Zbog epidemije koronavirusa, vernici katoličke crkve, morali su drugačije da se organizuju i prilagode novonastaloj situaciji. U tišini, bez okupljanja, ali ispred malih ekrana!

Crkve puste, ceremonije bez vernika, a uskršnju liturgiju su Francuzi mogli da prate na ekranu. Tako im je data mogućnost da „virtuelno" prožive ovaj praznik na vrlo jedinstven način kojeg će se dugo sećati.

Kako se kaže „plemstvo obavezuje" – ovaj put rekli bismo i virus takođe nalaže da se ostane kod kuće, da budemo odgovorni prema sebi, ali i jedni prema drugima. Francuska je inače ovog vikenda pojačala policijsku kontrolu na putevima tako da su porodice svakako obeležile Uskrs u krugu najbližih sa tradicionalnim specijalitetima na meniju (jagnjetina, zečetina, čokoladna jaja za najmlađe).

Predsednik Francuske Emanuel Makron je još pre nedelju dana najavio da će svi dolazeći praznici u aprilu – Uskr i Ramadan – biti obeleženi u posebnim uslovima bez okupljanja.

Francuski predsednik Emanuel Makron obratio se sinoć građanima na nacionalnoj televiziji. U dvadesetominutnom govoru, predsednik Makron se najpre zahvalio medicinskom osoblju koje se „nalazi u prvim borbenim linijama" i brine o zaraženim licima, potom se zahvalio pripadnicima profesija koji rade sve vreme u ovim ni malo lakim uslovima rada i koji omogućavaju građanima snabdevanje hranom, kao i čistačima, komunalnim radnicima. Predsednik se na kraju, zahvalio svim građanima na saradnji, odnosno što savesno poštuju mere propisane zakonom i ostaju kod kuće (mimo nekoliko izuzetnih slučajeva nepoštovanja istog).

11. maj je datum kada je predviđeno otvaranje škola u Francuskoj. Tada će zemlja početi da izlazi iz izolacije ali će se taj postupak odvijati u etapama, progresivno. Prednost je data najpre najmlađima kako bi njihovi roditelji ujedno mogli da počnu sa radom. Javne službe koje rade na prijemu građana neće početi sa radom 11. maja (detalji će biti poznati kasnije za dve do tri nedelje).

Maski će biti u narednom periodu još više jer ih država proizvodi svakodnevno tako da će građani moći ali ne i „morati" da nose posle perioda izolacije. Sve manifestacije, festivali i sl. neće moći da se održe pre polovine jula meseca, istakao je predsednik Republike. Taj datum (11. maj) ne znači kraj pandemije, dodao je Makron, a potom pomenuo i slučaj Kine u kojoj virus preti ponovo da se propagira.

Predsednik je takođe precizirao da će biti moguće posetiti najbližeg u bolnici ukoliko je on na umoru što to nije slučaj danas. Takođe, testovi za dijagnostikovanje koronavirusa će biti dostupni od 11. maja svim osobama koji imaju eventualne simptome.

Ono što najviše interesuje naše građane jeste da će granice i dalje biti zatvorene sa zemljama koje ne pripadaju Evropskoj uniji.

Da podsetimo, Francuska je posle Italije i Španije najviše pogođena Korona virusom. Preko 14 000 je nažalost umrlo dok se 9000 vodi kao zaraženo.

Original Article