Srpski nacionalni savjet: Vlast Crne gore ponižava srpski narod

335

Povodom tog događaja Srpski nacionalni savjet izdao je Saopštenje za javnost, koje prenosimo u celini:

"Vlast u Crnoj Gori pokazuje očigledno neprijateljstvo prema srpskom narodu. Za nju srpski narod ne postoji. Postoje samo građani srpske nacionalnosti koji su silom državne moći primorani na odricanje od sopstvenog identiteta.

Sa tom namjerom donesen je i Ustav 2007. godine, u kojem se u osnovim odredbama navodi da je Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava. Ovakvom definicijom zamišljen je nestanak vjekovne konstitutivnosti i postojanosti srpskog naroda, što je i cilj zagovornika promjena tradicionalnog identiteta Crne Gore.

Stoga ne čudi privođenje na informativni razgovor u podgoričku policiju mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija i sveštenstva Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Bez obzira što je sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske u teškom vremenu pandemije pokazalo izuzetno razumijevanje za mjere Vlade Crne Gore. Za ovakav sračunati i sramni potez aktuelne vlasti može se reći da je usmjeren isključivo u cilju zastrašivanja srpskog naroda u Crnoj Gori uoči proslave najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsenja gospodnjeg.

Kao što je već mnogo puta viđeno u ovakvim prilikama oglasile su se gotovo sve građanske koalicije i političke stranke i stale u odbranu demokratskih prava, pozivajući se na pravila, navodno, demokratskih institucija. Kao i mnogo puta ranije nijesu shvatili da odnos prema srpskom narodu u Crnoj Gori nije demokratsko pitanje, jer demokratije, demokratskih institucija i ravnopravnosti za srpski narod nema.

Privođenje mitropolita i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve je očigledno ponižavanje srpskog naroda koji se danas u nehumanim uslovima bori za goli opstanak i preživljavanje, bez obzira što u ukupnom stanovništvu Crne Gore čini relativnu većinu. Ne može se pravda za srpski narod tražiti pojedinačno, zahtjevima međusobno netrpeljivih građanskih koalicija i političkih stranaka.

Bez namjere da bilo koga ugroze, Srbi moraju braniti svoj opstanak na prostoru Crne Gore. To je moguće jedino ako političke grupacije koje dominantno glasa srpski narod prevaziđu međusobne razlike i ujedine se u odbrani tradicionalne Crne Gore. Srbi u Crnoj Gori na osnovu svog potencijala moraju napraviti sporazum sa državom i to ne samo oko statusa Srpske pravoslavne crkve.

Crkva jeste najznačajnije identitetsko pitanje, ali i sva druga pitanja vezana za status i potrebe srpskog naroda su nedorečena i neriješena. Već viđene aktivnosti opozicionih stranaka i njihova stranačka isključivost ne mogu doprinijeti očuvanju nepovredivosti Srpske pravoslavne crkve i ravnopravnosti srpskog naroda u Crnoj Gori."

Original Article