Три приче с Косова

416

ИЗЛИЗАНИ ПРАГ НА УЛАСКУ У ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ

Толико је знаменитости манастира Високи Дечани да посетилац у једном дану не може све то забележити и упамтити. Темеље му је поставио српски краљ Стефан, 1327, али велелепна грађевина која се уздиже до 32 метра висине, рађена од посебног камена, као да је пре неку годину зидана. Свих његових скоро седам векова историје, уочљиво је једино на излизаном мермерном степеништу, улубљеном прагу на северном улазу у цркву, које су стрпљиво клесала стопала монаха и хиљаде и хиљаде верника, али и туриста из читавог света, овуда се непрекидно пењући на путу ка служби или у обиласку светиње коју је започео Стефан Дечански, а завршио његов син цар Душан.

Ове године, како је измерило братство манастира, а ми се на лицу места уверили, праг је излизан равно 28 милиметара, скоро три центиметра. Толика је дубока српска историја баш овде, у Дечанима.

„Захвалан Богу за сва добра, која ми је пoдарио, покрећем изградњу дома мога свевишњег Господа, који ће, пошто буде изграђен, бити украшен у свој својој унутрашњој и спољашњој лепоти“. Тим речима почиње оснивачка повеља краља Стефана Уроша III Немање.

Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article