Srpskoj književnici priznanje za humanost i mir u svetu

367

Da se književna dela srpskih književnika čitaju širom sveta, uverili smo se putem domaćih i internacionalnih internet portala za kulturu i obrazovanje. Ova informacija je veoma značajna za srpsku publiku u dijaspori, s obzirom na nemogućnost da čitaoci u svakom trenutku književna dela u fizičkom obliku poseduju u svojim rukama.

Beogradska književnica, pesnikinja i novinarka Božica Velousis koja je novinarsko iskustvo i znanje stekla učeći u Radio televiziji Srbije, trudom i radom doprinosi očuvanju srpskog jezika i književnosti, kako u Srbiji, tako i širom sveta, te je pre samo par dana nagrađena prestižnom poveljom Međunarodne organizacije „Literarni forum za mir i ljudska prava" (World Literary Forum for Peace and human Right WLFPH).

Ovo priznanje koje se dodeljuje u Kraljevini Butan u južnoj Aziji na istočnom obodu Himalaja, nosi tradicionalnu poruku zahvalnosti književniku u očuvanju maternjeg jezika područja sa kojeg potiče, poruku širenja humanitarnog doprinosa, delanja i poboljšanja socijalne zaštite i promovisanja mira u svetu, sigurnosti i ljudskih prava.

U zvaničnom saopštenju WLFPH međunarodne organizacije predstavljen je veliki umetnički rad naše književnice Božice Velousis koji je prezentovan kao nesvakidašnji doprinos svetskoj književnosti, a doprinoseći svetskoj, nacionalnoj, državnoj i lokalnoj zajedinici kroz humanitarne aktivnosti.

„Autorska književna dela sam prevodila na više jezika kako bih se približila strancima i njima predstavila srpski mentalitet i kulturu kroz književnost, ne sluteći da ću naići ovakav pozitivan prijem kod publike i predstavnika internacionalnih književnih institucija!

Ovim putem zahvalila bih uvaženom predsedniku međunarodne organizacije Literarni forum, gospodinu Santošu Kumaru, profesoru engleskog jezika i književnosti koji živi i stvara u rodnoj zemlji Himalaja na tome što je prepoznao moju misiju književnika ali misiju Srpkinje koja se obraća književnim perom svim državama sveta.

Pomenuto priznanje mi je poslato putem interneta zbog aktuelne situacije, ali verujem da ću uskoro, kada se svi oporavimo od prethodnog vanrednog stanja u svetu, posetiti ovo divno, božanstveno budističko kraljevstvo Butan. Dodala bih da oni čak imaju i svoje Ministarstvo sreće, a umesto semafora na gradskim ulicama stoje policijaci noseći bele rukavice….", izjavila je književnica za RTS.

Original Article