Srećno treće doba je naša misija

126
Vesti
Proslava putovanja na Havaje

Razmišljajući o tome što nas čeka s dolaskom starosti, postajemo zabrinuti. Te brige, nažalost, nisu uzaludne i na ovaj ili onaj način tiču se svih nas.

Često nam je potrebna medicinska nega, pomoć u kući ili program rehabilitacije. Zato St. Sergius Aged Care, dugi niz godina, s posebnom pažnjom brine o očuvanju zdravlja, produženju i poboljšanju kvaliteta života seniora.

Ovaj dom za stare poznat je u našoj zajednici po maksimalnoj usluzi.

Razgovarali smo sa generalnim direktorom ustanove, Helen Vormen, o medicinskom i drugom osoblju koje se danonoćno brine o stanarima, kao i uslugama/aktivnostima koje se redovno organizuju.

Za početak, recite nam više o vašem medicinskom osoblju.

– St. Sergius s ponosom može reći da je u potpunosti akreditovana ustanova, u kojoj je kompletno osoblje kvalifikovano, dodatno obučeno za ulogu koju obavljaju. Imamo registrovane medicinske sestre koje dežuraju 24 sata, sedam dana u nedelji, osoblje koje je obučeno za davanje lekova, kao i pomoćno osoblje za ličnu negu. Pored toga, postoji osoblje koje se bavi rekreativnim aktivnostima s rezidentima. Naš tim brzo prepoznaje i rešava sve promene/pogoršanja. Lekari dolaze u vizitu redovno i po potrebi, a imamo osoblje koji je kvalifikovano da prepiše lekove, obezbedi uput za bolnicu ili pregleda stanare. Postoji i gerijatrijski tim, hitna gerijatrijska služba, druge slične zdravstvene službe. Organizovane su redovne posete od strane očnog lekara, zubara…

Za šta ste specijalizovani?

– Specijalizirani smo za palijativnu negu, negu za demenciju, dijabetes, negu i lečenje rana, rehabilitaciju. Mnogi stari ljudi su u bolovima (npr. Artritis) i zbog toga imamo čitav tim fizioterapeuta i njihovih pomoćnika koji pomažu da ublaže bol, sa više tehnika kao što su vežbe, masaže… Takođe, hronični bolovi se rešavaju ili ublažavaju lekovima, i postoji uređaj za kontinuiranu analgeziju (palijativna nega). Ovo je tehnički složen postupak koji pružamo u domu. Kod nas postoji mogućnost da se uradi ultrazvuk, rendgen, proveri urin, izvadi krv, testira na koronu/grip, i još mnogo toga. U St. Sergius domu radi osoblje slavonskog porekla, što je velika prednost za rezidente koji ne govore engleski. Takođe, postoje srpski/ruski kanali 24 sata dnevno, ukoliko stanari hoće da gledaju svoju televiziju.

Da li postoji mogućnost onlajn konsultacija?

– Stalno proširujemo spektar medicinskih i dijagnostičkih usluga. Ove godine, tokom perioda izolacije, učinjeno je sve što je bilo moguće kako bi se medicinske usluge očuvale i unapredile. Ako je potrebna hitna konsultacija, pregled specijalista, sada se mogu obaviti i onlajn.

Videli smo da je na ulazu obavezno kovid-testiranje, dok osoblje nosi maske. Moglo bi se reći da je zaštita od infekcija veoma dobra?

Ništa ne može biti dragocenije od života i zdravlja ljudi. Naše rukovodstvo i zaposleni usmereni su na višestruke preventivne mere, kako bi sprečili mogućnost zaraze korona virusom ili gripom. Postoji snažan program prevencije od infekcija. Takođe, naše osoblje je vakcinisano i nosi maske, kao što vlada Australije preporučuje.

Imali smo priliku da obiđemo vaše prostorije. Videli smo da preduzimate mere kako bi se u domu stvorio “kućni ambijent”.

– Kvalitet života je složen koncept i naše osoblje je toga svesno. Mnogim starijim osobama najjednostavnije stvari i događaji mogu dati posebnu čar i vrednost u životu, jer iza svega toga stoje dirljiva sećanja, a ponekad i značajne epizode iz prošlosti. Zato se pažnja posvećuje stvaranju domaćeg okruženja, gde stanari donose lične predmete i stvari. Mnogi se poznaju odranije i provode dane zajedno, posećuju jedni druge u sobama, izlaze u šetnju…

Gde se može razgovarati s familijom i prijateljima koji dolaze u posetu?

– Dom ima tri nivoa i na svakom postoje delovi, gde se može sediti, opustiti i razgovarati s familijom i prijateljima. Nažalost, pandemija nas je naterala na razne restrikcije u vezi poseta, ali verujemo da će se situacija popraviti. Naša najveća briga je zdravlje i kvalitet života stanara.

Recite nam nešto o obrocima koji se serviraju?

– Uprava redovno sprovodi ankete među rezidentima i njihovim familijama kako bi im ponudili izbor jela i prilagodili jelovnik. Postoji nekoliko opcija za svaki obrok, a jelovnike pregleda i odobrava nutricionista. Oni koji žele užinu naveče ili traže hranu noću imaju pristup svežim sendvičima, koji se čuvaju u frižideru. Osim toga, na svakom nivou imamo aparat za kafu (kapućino, espreso, late), razne sokove, lagane grickalice i suplemente za rezidente koji slabo jedu ili gube kilažu.

Da li ima nekih posebnih zahteva stanara i da li ih uvažavate?

– Uvek uvažavamo zahteve stanara, jer mogućnost izbora, čak i u malim stvarima, daje ljudima spoznaju da se njihovo mišljenje poštuje. To stvara osećaj samopouzdanja i udobnosti, osećaj punoće života, omogućava da budete ono što jeste i radite ono što donosi pozitivne emocije. Nedavno je osoblje predstavilo niz šampona, sapuna i pena za tuširanje, u različitim mirisima, prema zahtevima korisnika, čineći ličnu higijenu ugodnijim iskustvom. Naši rezidenti su oduševljeni malim znacima pažnje, kojima pokazujemo da im želimo najbolje i da razumemo da nije lako biti star i zavisiti od drugih.

Da li organizujete neke ceremonije?

– Crkvene službe redovno se prenose iz Pokrovske crkve, dok molitve uživo vodi prota Đuro Đurđević u kapeli Svetog Sergija. Naši stanari uživaju u različitim proslavama, verskim slavljima, liturgijama i ceremonijama, međunarodnim danima hrane, aktivnostima kao što su kolica sa sladoledom, Zumba žurkama, dnevnim izletima i posetama lokalnim kulturnim mestima. Mnogi rezidenti uživaju da sede u vrtu, ispod pergola ili prošetaju oko doma. Stanari mogu posećivati teretanu sa fizioterapeutom i radnim terapeutom.

Kako stanari komuniciraju s rodbinom?

– Značajno poboljšanje u komunikaciji dala je čet platforma Messenger. Sve informacije vezane za život, zdravlje, životne uslove, inovacije trenutno se prenose rodbini stanara putem poruka ili elektronske pošte. Naravno, telefonski razgovori su uvek mogući, ali mi isto tako razumemo da članovi familije rade i ne mogu stalno da se jave.

Recite nam nešto o dnevnom centru za starije osobe.

– Postoji dnevni centar koji radi četiri dana u nedelji, u našoj sali. Po stanovnike u Ferfildu i Liverpulu taj dan dovozi autobus. Osoblje centra radi kao tim, oni znaju kako mogu promeniti živote starijih osoba, ispunjavajući ih novim sadržajima, organizirajući takmičenja, debate, igre, sportove, plesove, izlete u prirodu i klubove. Naši rezidenti uživaju u svakodnevnim rekreativnim aktivnostima prema vlastitom izboru i željama. Sve aktivnosti podižu samopouzdanje starijih osoba, njihovo raspoloženje, moral, bude u njima želju za aktivnim životom.

Najava radova

Imate li u planu radove na objektu?

– Neki planirani radovi su odloženi zbog pandemije, ali će uskoro započeti, kao što su obnova i izgradnja dodatnih balkona, zamena linoleuma i izgradnja dodatnih jednokrevetnih soba. Sa radovima bi trebali započeti sledećih mesec dana. Nedavno smo kupili generator, koji će omogućiti stanarima da nastave sa aktivnostima u slučaju nepredviđenih nestanaka struje. Nedavno smo obezbedili i brz internet sistem tako da rezidenti mogu nesmetano da koriste društvene mreže i komuniciraju preko interneta.

Kućna nega

Da li još pružate usluge kućne nege?

– St. Sergius pruža usluge starijim građanima kojima je potrebna pomoć u kući. U vreme pandemije uspeli smo da postignemo visok nivo usluge koja uključuje i dostavu obroka. Sve informacije o cenama i ponudi usluga dostupne su na web stranici. U skladu sa državnim propisima, cene održavanja i administrativnih usluga u različitim strukturama koje se bave kućnom negom su različite. Većina naših klijenata je s područja bivše Jugoslavije i ruskog porekla.

Babić Danica sa sinom
Danica Bosevska
Druženje uz kafu
Kresović Marija
Ljubišić Danica i Ajduković Milan
Nikola Pucar i Irina Malaniak
Rosa Čalić i Romić Danica

Original Article