Putinov “kec u rukavu”: Zapad je upao u zamku

130
EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/KREMLIN/SPUTNIK
Vladimir Putin

Rusija ima tri važna aduta koji joj omogućavaju da kompetentno gradi političku interakciju sa Zapadom na pozadini krize u Ukrajini, piše Ulrih Rajc u članku za Fokus.

“Rusija ima tri poluge koje je stavljaju u taktički povoljan položaj. To su partneri, gas i mirovni pregovori. Zapad je upao u trostruku zamku, čak i ako se to nekome ne sviđa”, primetio je autor.

Rajc je naglasio da je pokušaj Zapada da diplomatski izoluje Rusiju propao. On kao primer navodi nedavni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica G20, gde su mnoge zemlje odbile da kritikuju Moskvu zbog situacije u Ukrajini.

U članku se takođe navodi da Zapad nije bio u stanju da ekonomski izoluje Rusiju, pošto je i sama izuzetno zavisna od svojih energetskih resursa. Autor to potvrđuje pozivajući se na strahovanja nemačke vlade da bi gašenje gasovoda Severni tok radi održavanja navodno moglo da se odlaže na neodređeno vreme.

Konačno, autor je naveo da spremnost Moskve da pregovara o Ukrajini, koju je najavio Vladimir Putin, šalje važan signal onima koji se zalažu za ukidanje sankcija u Evropi, jer, kako je rekao ruski predsednik, što se više odugovlači sukob, to će biti teže postići sporazum.

Original Article