Srbiju nose u srcima

236
Lična arhiva
POSEBAN DAN: Na svečanost došli i roditelji

Među brojnim i raznovrsnim aktivnostima kojima je obeležen kraj nastavne godine u Dopunskoj škole na srpskom jeziku u Hamburgu posebno mesto zauzima svečano uručenje Uverenja o završenom posebnom programu obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu, za učenike osmog razreda.

Svečanost je organizovana u hramu Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu za 13 učenika osmog razreda. U ovoj školskoj godini osmi razred su završili u grupi Lineburg Sofija Zelenović, u grupi Bilštedt Milica Kos, Nikola Stević i Vasa Stojković, u grupi Altona David Rikanović, u grupi Harburg Konstantin Tubić, u grupi Barmbek Anastasija Malinović, Aleksandar Ivan Bieri i Sani Rajković, u grupi Srpska crkva Mihajlo Buda, Mateja Miletić, Manja Milutinović i Isidora Stojanović.

Učenici su čitali radove koji su im doneli nagrade na literarnim konkursima, kao i radove koje su pripremili za ovu priliku. Učenici su iznosili svoja iskustva i stavove o važnosti očuvanja kulture, potrebi stalnog usavršavanja srpskog jezika, negovanju tradicije i patriotizma. Oni Srbiju nose u srcima i ponos su roditeljima, školi i Srbiji.

Svi učenici su nagrađeni knjigama i poklon kuponima u vrednosti od 50 evra. Na inicijativu roditelja, posle svečanosti, druženje je nastavljeno uz posluženje koje su oni pripremili.

Učiteljica Tatjana Filipović kaže da je rad sa ovom generacijom učenika za nju predstavljao istinsko zadovoljstvo.

– Učenici osmog razreda su odgovornim pristupom i redovnošću pohađanja nastave pokazali koliko je za njih bitno da unaprede svoje jezičke veštine, da neguju kulturu i razvijaju prijateljstva. Pokazali su zainteresovanost za nova saznanja, pokazali su kreativnost učestvujući u različitim projektima i vannastavnim aktivnostima. Rad sa njima je bio inspirativan i zanimljiv. Zahvaljujem se i učenicima i njihovim roditeljima na dobroj saradnji, međusobnom razumevanju i lepom druženju – ističe učiteljica.

Maturantkinja Manja Milutinović kaže da će joj ova ceremonije zauvek ostati u sećanju.

– Pre svega jer sam uprkos životu u Nemačkoj uspela da završim osmi razred Srpske osnovne škole. Učiteljica nam je završetak sjajno organizovala tako da smo na početku svi čitali naše radove, a potom primili svedočanstva i divne knjige. Naročito je bilo lepo zajedničko druženje posle ceremonije. Želim da zahvalim svima koji su bili prisutni na divnoj atmosferi i podršci, a najviše zahvaljujem učiteljici Tatjani na tome što nam je omogućila ovaj događaj i bila tu uz nas.

Svečanosti su uz maturante prisustvovali i roditelji, a Manjina majka Daniela Pelagić Milutinović kaže da je završetak osnovne škole svakako nezaboravan trenutak u životu kako jednog tinejdžera tako i njegovih roditelja.

– Posebno ako se radi o deci koja su imala tu sreću da to iskustvo dožive u stranoj zemlji, a opet uprkos udaljenosti održe povezanost sa maticom i očuvaju znanje maternjeg jezika. Svečana dodela diploma naših malih maturanata je upriličena, dostojanstveno i svečano uz prisustvo najmilijih. Svako dobro u daljem školovanju želimo našim malim maturantima, a učiteljici Tatjani posebno veliko hvala na požrtvovanju i puno uspeha u daljem radu.

Đaci završnog razreda sa nastavnicom Tatjanom Filipović

Prijateljstva za ceo život

Lepe utiske iz Dopunske škole na srpskom jeziku nosi i Isidora Stojanović.

– Upoznala sam puno različitih ljudi i stekla mnogo prijatelja. Naučila sam puno o svom jeziku, svojoj zemlji i njenoj kulturi, naučila sam da čitam i pišem ćirilicu, naučila sam mnogo o znamenitim ličnostima naše istorije, nauke, kulture i sporta. Zahvaljujući Dopunskoj školi, ovog leta ću provesti osam dana u Tršiću. Nadam se da ću naučiti još više i da ću upoznati nove prijatelje – kaže Isidora.

Njena mama Đurđica navodi da bilo jako lepo da se ponovo okupimo i družimo na kraju osmog razreda.

– Naša kćerka Isidora je imala tri divne učiteljice za ovih osam godina. Posebno hvala učiteljici Tatjani Filipović, jer je i u vreme korone radila sa decom i zadržala njihovo interesovanje za Dopunsku školu. Kao porodica smo dolazeći u Dopunsku školu razvili i prijateljstva koja traju i sada. I deca su stekla prijatelje s kojima su bliski i veoma vezani, a upoznali su se baš u školi. Školovanje je završeno, ali prijateljstva ostaju.

U sedam grupa 126 učenika

U školskoj 2021/2022. godini nastava Dopunske škole na srpskom jeziku u Hamburgu je realizovana za 126 učenika raspoređenih u sedam grupa. Pet grupa učenika časove je pohađalo u nemačkim školama, a dve grupe u prostorijama hrama Svetog arhangela Mihaila. Nastava je u uslovima strogih epidemioloških mera u Hamburgu realizovana kontinuirano, neposrednim radom sa učenicima, zahvaljujući dobroj saradnji koordinatorke Biljane Bukinac, Generalnog konzulata Srbije u Hamburgu, Saveta roditelja Dopunske škole na srpskom jeziku, učiteljice Tatjane Filipović i Srpske pravoslavne crkve.

Original Article