Čadež i Abazović: Kompanije iz Srbije dobrodošle u Crnu Goru

235
Miloš Obradović
Marko Čadež

Privredni odnosi Srbije i Crne Gore sve su intenzivniji, sve je više susreta privrednika i zvaničnika koji razgovaraju o zajedničkim projektima i poslovima, što je odličan signal ka unapređenju ekonomske saradnje od koje će koristi imati privreda i građani, ocenili su danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) Dritan Abazović, predsednik Vlade Crne Gore i Marko Čadež, predsednik PKS.

Abazović i Čadež saglasni su da intenzivnija regionalna saradnja i inicijativa Otvoreni Balkan donose bolju budućnost na Zapadnom Balkanu.

Uz poruku da su kompanije iz Srbije dobrodošle u Crnu Goru da se uključe u planiranu realizaciju velikih projekata od infrastrukture do turizma, crnogorski premijer sustret sa predsednikom PKS Markom Čadežom nekim od najvećih kompanija iz Srbije ocenjuje kao znak resetovanja i unapređenja odnosa Srbije i Crne Gore.

“Razgovarali smo danas sa kompanijama iz Srbije o nekoliko biznis projekata u infrastrukturu i turizam, ali i o regionalnoj saradnji i suzbijanju barijera koje postoje za biznis bilo da su one na granici, u upravama carine dvaju zemalja ili na drugim mestima”, rekao je Abazović.

Susret u PKS, koju vidi kao mesto okupljanja uspešnih biznisa, može da rezultira dobrim stvarima i da fokus javnosti u obe države usmeri na ekonomiju. Crnogorski premijer uveren je da su poslovne zajednice Srbije i Crne Gore željne poboljšanja odnosa i ističe da je inicijativa Otvoreni Balkan veoma dobra i da je lično podržava, ali da treba da se više promoviše.

Predsednik PKS Čadež ukazuje da su Srbija i Crna Gora privredno veoma upućene jedna na drugu, što se najbolje vidi po trgovinskim vezama.

„Želim da vam zahvalim što ste i pre nego što ste postali premijer imali jasnu viziju da ceo region moramo da zasnujemo na budućnosti, a ne na prošlosti“, rekao je Čadež Abazoviću.

Važno je, ističe Čadež, da dve strane budu u stalnoj komunikaciji i da se formiraju radne grupe dve zemlje koje će se baviti temama poput snabdevanja hranom, ali i ubrzanjem protoka robe i usluga preko granice pojednostavljenjem procedura.

„Crna Gora ima veliki potencijal da postane turistički i logistički hab regiona. Postoji ogroman interes stranih i domaćih kompanija koje vide ovu zemlje kao opciju za rešavanje svojih logističkih problema, ali i da se unaprede turistički potencijali“, rekao je Čadež.

Predsednik Abazović u PKS imao je odvojene razgovore sa predstavnicima naših kompanija MK Grup, Eliksir, Milšped. U crnogorskoj delegaciji bili su i Ministar finansija Aleksandar Damjanović, Nikola Vujović, potpredsednik PK CG, savetnici za spoljnu politiku i pravna pitanja.

Srbija je prvi spoljnotrgovinski partner Crnoj Gori. Robna razmena prošle godine vredela je 900 miliona evra, do kraja aprila 2022. dostigla je 306,7 miliona evra, što je za 28,1 odsto više nego u istom periodu lane. U 2021. godini 6.132 kompanije su trgovale sa ovom državom, dok su ukupna ulaganja srpske privrede od 2006. do 2022 nešto veća od 516 miliona evra.

Original Article