Srbi u Mađarskoj aktivni uz sve mere opreza

329

Od proglašenja vanrednog stanja u Mađarskoj su, slično kao i u drugim evropskim zemljama, na snagu stupili novi propisi i nova pravila ponašanja, među kojima su zabrane okupljanja građana, zabrane održavanja javnih skupova, kulturnih i sportskih manifestacija i drugo, a uveden je i sistem rada od kuće.

Prema rečima predstavnika srpske manjine u mađarskom parlamentu Ljubomira Aleksova sve srpske organizacije i institucije nisu prekidale rad osim onih na polju kulture, ali i oni smišljaju nove vidove delovanja, organizuju programe putem društvenih mreža, koncerte na parkinzima i slično.

Samouprava Srba u Mađarskoj (SSM) koja, kao krovna organizacija, gotovo svih srpskih društava, udruženja, organizacija i institucija, kontinuirano radi ali u otežanim uslovima, naglasio je Aleksov napomenuvši da „Srpske nedeljne novine" izlaze redovno, Srpski radio emituje program nepromenjeno, a jedino ekipa „Srpskog ekrana", koja deluje u okviru mađarskog javnog servisa, ne izlazi na teren već emituju reprizni program.

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a Aleksov je rekao da što se tiče škola na srpskom jeziku one su kao i sve druge škole u Mađarskoj prešle na rad tzv. „virtuelnih učionica" gde svi pedagozi rade sa svojim učenicima putem internet veze. On je ovom prilikom i najavio da se od 1. juna uvodi prelazni period od dve nedelje kada će u školu ići ona deca koja to žele a ostalima je na raspolaganju virtuelna učionica.

Govoreći o prioritetima i glavnim aktivnostima SSM Aleksov je izdvojio najavljenu modifikaciju Zakona o zaštiti manjina, zakona o javnom obrazovanju i o kulturnim institucijama, što je ranije već najavio mađarski parlament, kao i pripremu budžeta za 2021. godinu, koji treba da se usvoji već u junu mesecu, a što je za manjine od posebne važnosti.

Kao najvažnija delatnost SSM svakako je priprema i realizacija raznih investicija na nekretninama koje pripadaju Srbima u Mađarskoj, rekao je Aleksov pojasnivši da se radi o građevinskim projektima među kojima su najveći oni vezani za školstvo – a to su proširenje škole u Batanji i Lovri, zatim izgradnja nove škole u Segedinu, kao i obnova zgrade Gimnazije u Budimpešti.

Jedan od najvećih problema sa kojima se sada suočavamo jeste vladina odluka da se, zbog vanredne situacije i ograničenja koja su još na snazi, povuku iz finansiranja manifestacije i letnji dečji kampovi, rekao je Aleksov što za nas znači da se većina tradicionalnih dečjih kampova neće realizovati ili samo sa redukovanim sadržajem.

Od matice očekujemo isto kao i do sada, a to je pre svega politička podrška, zatim institucionalna saradnja Srbije sa Srbima koji žive van njenih granica, kao i podrška na polju kulture i obrazovanja, rekao je Aleksov i izrazio očekivanje da će, nakon pandemije i normalizacije situacije, doći do realizacije onih dogovora koje smo postigli sa državnim vrhom Srbije, premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Original Article