Osmi pesnički konkurs Udruženja „Srpsko bugarsko prijateljstvo“

373

Pravo učešća imaju svi koji pišu na srpskom (i srodnim jezicima) ili bugarskom jeziku, bez obzira na starosno doba i mesto prebivališta. Pravo učešća imaju pesnici amateri i pesnici sa objavljenim zbirkama, pod uslovom da pesme za konkurs nisu objavljivane, piše u saopštenju Udruženja.

Tema je slobodna, svaki kandidat može konkurisati sa najviše 5 pesama, a prijava se vrši isključivo putem e-maila: pesnicki.konkurs@gmail.com

Biće štampani zbornici na srpskom i bugarskom jeziku, a dva autora će biti nagrađena putovanjem (autor na bugarskom u Srbiji, a autor na srpskom jeziku, ili srodnim, u Bugarskoj).

O detaljima konkursa više na sajtu Udruženja srpskobugarskoprijateljstvo.org i na FB stranici Pesnički Konkurs, a traje do 26. jula 2020.

Udruženje građana "Srpsko bugarsko prijateljstvo" je osnovano 2013. godine u Novom Sadu, a 2015. godine pod istim nazivom u Sofiji, u Bugarskoj. Udruženje je osnovano u cilju povezivanja dva naroda i žitelja dve države na kulturnom, sportskom, privrednom i turističkom planu. Promocije Udruženja su do sada organizovane u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Apatinu i Negotinu u Srbiji, kao i u Sofiji i Velikom Trnovu u Bugarskoj.

U toku svog postojanja, Udruženje je organizovalo sedam pesničkih konkursa, uz učešće preko šest stotina pesnika iz više od dvadeset država. Zbornici sa pesničkih konkursa se štampaju na srpskom i bugarskom jeziku.

Od prolećnog konkursa za 2021. godine planira se širenje na dečiji pesnički konkurs, sa ciljem da i deca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta počnu da pišu i čitaju poeziju. U planu je i konkurs za kratke priče. Promocije pesničkih konkursa su do sada održavane u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Sofiji i Velikom Trnovu.

Udruženje se bavi i izdavaštvom, organizacijom kulturnih i turističkih manifestacija, kao i humanitarnim aktivnostima.

Posle pesnika, romanopisca i sportskog novinara Ljubenka Zvizdića i pokojnog Dragana Petrovića, za Predsednicu Udruženja u Srbiji je izabrana Nadežda Raleva iz Novog Sada. Predsednik Udruženja u Bugarskoj je od prvog dana Zoran Bajić Baja.

Original Article