Srbi najbolji rukometaši Nemačke

326

Nemački ljubitelji rukometa, stručnjaci i navijači smatraju da je Dejan Milosavljev napravio pravi podvig, jer je branio tek oporavljen i rovit. Posle povrede koju je dobio početkom 2019. godine, branio je odlično i postao najbolji golman Nemačke. To mu je druga titula u poslednje dve godine. Prethodno je Dejan Milosavljev proglašen za najboljeg golmana Evropske rukometne lige za 2018. godinu.

"Naime, Milosavljev je branio gol rukometaša "Vardara" iz Skoplja. Želeo je da se dokaže Mekedoncima, ali i selektoru srpske reprezentacije, tako da je odlično branio. Novinari su ga nazvali "Srpska hobortnica". U anketi rukometnog sveta Dejan Milosavljev je tada dobio najveći broj glasova navijača i novinara. Proglašen je za najboljeg golmana iz Srbije u EHF Ligi šampiona na Starom kontinentu u sezoni 2018/19. godine", objašnjava Đuro Plavšić, koji će uspeh ovog sportista ovekovečiti u svojoj knjizi "Srbi u Berlinu dva".

Dejan Milosavljev, zvani Banda je div među stativama. Visok je skoro dve metra. Ima raspon ruku veći od dva metra. Težak je 118 kilograma. Poreklom je iz sela Dolova, ali zvanično piše da je rođen 1996. godine u Pančevu, u Banatu, pa je otuda i dobio ovaj nadimak Banda. Rukometom je aktivno počeo da se bavi 2014. godine kada je zaigrao za RK "Jugović".

Talentovan i siguran mladi golman privukao je prvo pažnju RK "Crvena zvezda", a potom i RK "Partizan" i nastupao u Beogradu.

Za samo četiri godine Milosavljev je postao internacionalac. Početkom 2018. zaigrao je za skopski "Vardar". Makedonski tim, stvoren mecenstvom jednog ruskog zaljubljenika u rukomet, postao je evropski šampion, a Milosavljev je, vođen stručnom rukom trenera golmana Dejana Perića, postao u Skoplju evropski vratar broj jedan.

"U vreme kada je sa "Vardarom" osvojio titulu prvaka Starog kontinenta u "Lanxess Areni" u Kelnu, naš golman je postao i reprezentativac Srbije. Za Nemce je to bio znak da mladi Srbin sa 23 godine starosti sjajan potencijal za Berlince. Angažovan je pod hitno. Time je nastavljena tradicija srpskih rukometaša da igraju za najbolje nemačke klubove", priča Đuro Plavšić.

Inicijativu da se Dejan Milosavljev dovede u Berlin dao je glavni trener Velimir Petković. Pregovore i dogovore za Milosevljevom vodio je vrhunski nemački menadžer Bob Haning. Ugovor sa RK "Fukse Berlin" ("Berlinske lisice") Dejan Milosavljev je potpisao u maju 2019. godine. Obavezao se da će za Berlince da brani do 2024. godine. U prvoj sezoni Milosavljev je nastupao sa najpopularnijim berlinskim rukometašima, klupskim legendama Silvio Hajnefeterom i Martinom Cimerom.

U decembru 2019. Milosavljev je povredio je koleno i otišao na operaciju. Bio je izbačen iz rukometnog stroja. Uspeo je da se brzo oporavi i da već na početku drugog dela takmičenja u nemačkom šampionatu, u februaru 2020. brani mrežu RK "Fukse Berlin". Zbog te povrede nije mogao da zaigra za tim Srbije na Evropskom prvenstvu. Nastavio je sjajno da brani.

Kao čuvar mreže doprineo je pobedama berlinske ekipe protiv timova "Magdeburg" i "Lowen" i kluba "Erlangen". Imao je po 15 sjajnih odbrana udaraca iz igre i po četiri sa penala. Dao je i jedan gol. Pored Dejana, u pobedama su učestvovali i "naši" rukometaši Miloš Vujović, Jakov Gojun, Mijajlo Marsenić, Marko Kopljar i Stipe Mandalinić. Na tribinama Maks Šmeling dvorane u Berlinu navijači su ga prozivali uzvicima "Banda majstore".

Strateg rukometne kolonije Srba u nemačkoj je Velimir Petković, trener "Berlinskih lisica", koji nastavlja tradiciju naših sportskih gastarbajtera. Naši rukometni igrači i treneri stekli ugled u svetu posle pobede na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine i krenuli masovno na rad u inostranstvo. Jedna od "zlatnih igrača" Branilsav Pokrajac je posto internacionalni rukometaš i trener u Španiji, Nemačkoj, SAD, Egiptu i Kataru. Njegovim stopama krenuo je početkom 21. veka Đorđe Teodorović. Vodio je svojevremeno tim "Haten" iz nemačkog Sandkruga. Danas je zaposlen direktor u Rukometnom Klubu Dramen. Živi u Nemačkoj.

Igrači Bojan Beljanski, Momir Rnić, Mitar Markez nastupaju kao rukometaši u Gepingenu. Zoran Paša Đorđić internacionalnu karijeru gradio je i od 2007. do 2009. u nemačkom klubu HSV "Hamburg" (2007-2012). Danas je izuzetno uspešan trener RK "Veclar" iz Nemačke, u kom igra i njegov sin Petar Đorđić. Nenad Peruničić kao sjajni rukometaš nastupao je za nemačke klubove "Kil" (1997), RK "Magdeburg" (2001) i " Valau-Masenhajm" (2004).

Član šampionskog kluba "Borac" iz Banja Luke i rukometaš Velimir Petković napustio je teren u sezoni 1984/85. zbog bolesti. Odlazi u Nemačku da se leči, oporavlja i igra u Trećoj ligi. Kad se vratio u BiH 1988. godine postao je najmlađi trener u SFRJ. Sa "Borcem" je osvojio titulu prvaka Evrope 1991. Nemci su ga angažovali (1993) kao trenera muških i ženskih timova TSV "Scharnhausen", HC "Wernau", "Rintheim", TSG "Oßweil", HSG "Wetzlar" (1998), "Frisch" iz Gepeninga (2004-2013), "Eisenach" (2014) i danas "Fuchse Berlin".

Velimir Petković je proglašen za trenera 2005. godine u Nemačkoj. Kada je 2011. godine sa Gepingenom osvojio tron Evrope nemački novinari i navijači prozvali su ga "rukometna ikona", "kult-trener", "rukometni Feliks Magat". U timove je dovodio naše rukometaše (Draško Mrvaljević, Nikola Manojlović, Petar i Draško Nenadić), koji su postali veliki svetski igrači. Živi u Berlinu.

Zahvaljujući golmanu Dejanu Milosavljevu tim "Berlinske lisice" je bio finalista Kupa Nemačke u rukometu. A u sezoni 2019/20. Nemačke rukometne lige zauzeo je šesto mesto. Glavni trener Velimir Petković i golman Dejan Milosavljev veruju da tim "Fukse Berlin" može u idućoj sezoni da bude vicešampion Nemačke.

Original Article