Savez Srba Slovenije osuđuje odluku o održavanju koncerta Marka Perkovića Tompsona

289

"Posebno neprijatno nas je iznenadila činjenica da je nadležno ministarstvo takvu odluku donelo uprkos jasnim i nedvosmislenim upozorenjima slovenačke policije da pomenuti koncert predstavlja događaj visokog bezbednosnog rizika i protivno odlukama Upravne jedinice u Mariboru, koja je stav o zabrani koncerta usvojila na osnovu jasnih uputstava Upravnog suda Republike Slovenije", kažu u Savezu Srba Slovenije.

Savez ističe da je neosporna činjenica da pomenuti izvođač u svojim pesmama i javnim nastupima promoviše totalitarističku ustašku ideologiju i veliča zločine, koje su pripadnici ustaškog pokreta vršili nad Srbima, Jevrejima i Romima u toku Drugog svetskog rata na području tzv. Nezavisne Države Hrvatske i podsećaju da su upravo na osnovu ovih okolnosti koncerti Marka Perkovića Tompsona zabranjeni u većini zemalja članica EU, koje počivaju na poštovanju demokratskih vrednosti, vladavine prava i osnovnih ljudskih sloboda.

"Posebno želimo da ukažemo i na činjenicu da koncerte pomenutog izvođača redovno prate incidenti i ispadi, koji imaju za svrhu širenje nacionalne, verske i rasne netrpeljivosti protiv pripadnika srpske, romske i jevrejske zajednice. To je u očiglednoj suprotnosti sa članom 63 Ustava Republike Slovenije, koji zabranjuje svaki vid raspirivanja verske, nacionalne i rasne mržnje i nejednakosti.

Kao pripadnici srpske nacionalne zajednice u Sloveniji osećamo posebnu neprijatnost, strah i nelagodnost jer smatramo da nas ovakvi događaji pristalica ustaške ideologije najviše ugrožavaju. Protiv smo svakog oblika narušavanja Ustava i uvek ćemo osuditi njegovo nepoštovanje bez obzira sa koje strane ono dolazilo.

Pozivi, upereni na predstavnike našeg, pa i bilo kog drugog naroda, su neprihvatljivi, duboko antiustavni i anticivilizacijski, i suprotni zakonima i Ustavu Slovenije. Zato kao krovna organizacija srpske nacionalne zajednice u Sloveniji apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova da još jednom ozbiljno preispita i povuče svoju spornu odluku.

U našem zajedničkom interesu je da naša domovina Slovenija i dalje ostane država koja razume, poštuje i štiti ljudska prava i vrednosti, na kojima je i sama zasnovana", piše u saopštenju Saveza Srba u Sloveniji.

Original Article