Савремена психологија – КАКО ПРЕПОЗНАТИ МАНИПУЛАТОРЕ?

337

Има их неретко и у нашем најближем окружењу. Могу бити шармантни и топли, привидно заинтересовани за наш бољитак и увек од помоћи, али неки од њих не бирају начин само да би остварили своје циљеве. А на том путу ми смо им само средство до циља

ПИШЕ НАТАША УСКОКОВИЋ

Постоје људи који ради остварења сопствених циљева не презају ни од чега и све чињенице вешто изврћу у своју корист, а њихове жртве најчешће нису ни свесне тога. О томе како препознати манипулаторе и како се поставити према њима, разговарамо са Емином Копић, психологом и психотерапеутом.

– Психолошку манипулацију није увек лако препознати, али је могуће то научити. Манипулација подразумева коришћење неке особе за постизање својих циљева, свођење личности на средство. Сви људи, некада, током живота, бивају изложени разним покушајима манипулације, али не подлегну сви. Важно је да се о томе обавестимо и трудимо да не подлегнемо јер њене последице могу бити болне и повређујуће.

Како препознати манипулатора и какав је његов психолошки профил?

– Манипулатори су особе које су заинтересоване искључиво за личну добробит, не бирају начин да би оствариле своје циљеве и којих се не тиче како њихови поступци утичу на друге људе. Они могу бити и шармантни, деловати топло и заинтересовано, а могу бити и застрашујући, користити уцене и претње. Заједничка карактеристика им је да нису мотивисани да улазе у односе и баве се другим људима због тих људи, већ искључиво да би кроз однос са њима на неки начин профитирали. Битно је нагласити да манипулатори желе да профитирају на „скривени“ начин, не тражећи отворено оно што им је од некога заиста потребно. Изазов манипулатора је да из некога „извуче“ нешто без директног тражења, али и без јасног пристанка те особе.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article