САД, РУМУНИЈА Монолити свуда око нас

303

Није још откривено како се појавио, али је откривено како и зашто је нестао мистериозни монолит у пустињи америчке државе Јуте.

Тајанствена метална скулптура први пут је виђена из ваздуха 18. новембра, у марсоликој Ред рок пустињи, у Јути. Чудан предмет назван је монолит, као омаж филму Стенлија Кјубрика „2001: Одисеја у свемиру“ и одмах су кренула нагађања о њеном пореклу. И док неки тврде да је реч маркетиншко-рекламном трику, уметничкој инсталацији или само о добром зезању, други „газе“ по теоријама завере правдајући постављане монолита много сложенијим, ванземаљским циљевима. Детективи-аматери похрлили су на скривено место да својим очима виде монолит висок 3,7 метара. Али како се ниоткуда одједном појавио, тако је десетак дана касније некуда и нестао.

Дрон-фотограф Рос Бернардс је 1. децембра на Инстаграму објаснио шта се десило са металним стубом. Након што је дрон снимио неколико фотографија те локације, око осам сати увече појавила су се четворица, приближила монолиту, љуљала га напред-назад док се није олабавио, извалила га и одвезла на колицима. На снимку се види да је метална творевина унутра била шупља. „Било би добро да се фотографишемо“, рекао је један од мушкараца, док је други био изричит: „Због тога се не оставља смеће у пустињи.“ Пре него што ће отићи с места, један од лопова се осврнуо и рекао: „Не остављајте никакав траг“.

Убрзо након ове експедиције, краћи видео са замагљеним лицима учесника, постављен је на ТикТок. „Имали су право што су га однели“, написао је Бернардс, „ јер смо следећег јутра моји пријатељи и ја видели најмање седамдесет различитих возила како долазе из различитих праваца и грабе ка месту где је била скулптура, трајно мењајући нетакнути пејзаж… Мајка природа је уметник. Најбоље је уметност у дивљини препустити њој на чување.“

И док би мистерија нестанка монолита из Јуте могла бити до краја решена, испоставило се да није реч о јединој таквој скулптури која се ниоткуда појавила, а потом нестала.

Скоро исти обелиск, додуше са шарама урезаним у метал, висок четири метра, појавио се на врху брда у Румунији, у близини древне тврђаве и археолошког налазишта Пјатра Њамц, и после неколико дана – нестао. Румунске власти нису откриле ко је поставио метални стуб, ни ко га је однео, али су саопштиле да је постављање урађено без одобрења надлежних служби.

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article