Патрис Лумумба: највећи црнац који је икада шетао афричким континентом

283

И мртвог су га се бојали

Коначно ће, шест деценија од његовог трагичног и мучног убиства, једини остаци Патриса Лумумбе, предводника деколонизације Конга и првог премијера од проглашења независности ове земље, један или два његова зуба, однети својевремено у Белгију као трофеј после погубљења, бити враћени и сахрањени у домовини. Повратак следи након недавне пресуде белгијског суда

Пише Борислав КОРКОДЕЛОВИЋ

Ћерка убијеног конгоанског вође Јулиана Лумумба је изјавила како је то „велика победа“, јер ће се коначно, 60 година након смрти њеног оца, који је умро за своју земљу и њену независност, те за достојанство црнаца, његови посмртни остаци вратити у домовину.

Два предња зуба одузео је белгијски полицајац Герард Сете, тада са службом у колонизованом Конгу. Сете је био умешан у мрачно, готово ритуално черечење тела свргнутог конгоанског премијера и његових сарадника, бившег потпредседника Сената Жозефа Окита и Мориса Мполоа, министра омладине и спорта у Лумумбином кабинету. Њих тројица су трагичне ноћи одведени из затвора на стрељање, у шуму у близини Елизабетвила (данашњег Лубумбашија), главног града провинције Катанге на југу земље.

Лумумба је свргнут у пучу који је септембра 1960. подстакла америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА), радећи заједно са Белгијанцима и уз безрезервну сагласност Велике Британије, док је Француска имала блиске везе са Бриселом. Најмоћнији човек у држави пространој као цела западна Европа постао је начелник Генералштаба конгоанске војске, Жозеф -Десире Мобуту (касније Мобуту Сесе Секо), утемељитељ бруталне и клептократске владавине која је трајала до 1997.

После убиства 17. јануара 1961, следеће ноћи су се браћа Сете, Жерар и Михаел, вратили са конгоанским помоћницима и ископали тела погубљених. Колонизатори нису желели да гробови постану светилишта. У ноћи између 20. и 21. јануара, ојачани вискијем, Жерар, Михаел и помоћници прионули су на свој крвави беспризорни посао, черечећи тела по удовима и растварали их у сумпорној киселини, коју је достављао белгијски рударски гигант „Унион Миниер“, економски господар Конга. После овог ужасног, бруталног и мрачног ритуала, кости покојника су спаљене и расуте. Претпоставља се да је Жерар узео два предња зуба Патриса Лумумбе, иако се пресуда белгијског суда односи само на један.

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article