Onlajn konferencija Beogradski kontrapunkt 2020

295

Međunarodna konferencija Beogradski kontrapunkt održava se od 2017. godine, ali, zbog uslova izazvanih pandemijom, prvi put u onlajn formatu.

O temi konferencije razgovarali su književnici Dmitrij Danilov (Rusija), Eduardo Moga (Španija), Tea Obreht (SAD), Aleksandar Prokopiev (Severna Makedonija), Vern Tisen (Kanada) i Hanes Hofbauer (Austrija), uz reditelja Emira Kusturicu i ministra kulture i informisanja Republike Srbije Vladana Vukosavljevića u ulozi uvodničara i moderatora.

Na ovogodišnjoj koferenciji, sagovornici su preispitivali ulogu umetnika i umetnosti u stvaranju ali i u preispitivanju i razgradnji mitova. Mit je „priča koju pričamo sebi", jedan od načina na koji sebe vidimo i sebi objašnjavamo svet u kom živimo; on takođe igra veliku ulogu u formiranju kolektivnih identiteta, političkih zajednica i političke moći. Pored živosti mitskog nasleđa u svim svetskim kulturama, sagovornici su istakli kako postoje i mitovi našeg vremena, uključujući i „instant" mitove, namenjene konkretnim političkim ciljevima.

Značajan deo razgovora bio je posvećen krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, povodom koje su razmatrane mitske osnove problema izbora između slobode i bezbednosti, kao i narativa o kraju sveta. Mitovi se obnavljaju i stvaraju u vremenima kriza i preokreta, i kriza izazvana virusom korona ne samo da priziva apokaliptična scenarija, već aktualizuje i pitanje o novim putevima razvoja na civilizacijskom nivou, pa i nivou sveukupnog čovečanstva. Kako je istaknuto, umetnost može imati značajnu ulogu u otporu manipulacijama kojima smo izloženi na globalnom nivou, a u kojima važnu ulogu igra i instrumentalizacija mita i mitskih obrazaca mišljenja i delanja, ali umetnost u mitovima može pronaći i podsticaj za otpor nametnutim istinama i odnosima moći, kroz veru u vrednost ličnog čina i ljudskog stvaralaštva.

„Beogradski kontrapunkt", u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora, je međunarodni skup čiji je cilj da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta, koji svojim radom značajno doprinose razumevanju savremenih svetskih tokova, odnosno situacije u kojoj se čovek nalazi u današnjem vremenu.

Original Article