Обнова још једног бисера на обали Дунава Нови живот тврђаве Фетислам

324

Низводно, било да у Кладово намерник улази бродом или аутомобилом, не може а да не примети још једну од неколико тврђава насталих на обалама Дунава. Кладовски град, како му је локални назив, или Фетислав, како је званични, важна је утврда на Дунаву која је, нажалост, делила судбину осталим мањих утврђења у Србији. Но, нешто се мења ових дана. Најпре су летос започети радови на такозваној првој фази, изградњом Визиторског центра, а, како су надлежни најавили, након тога следе инфраструктурни радови. За ове намене издвојена су средства из пројекта ,,Наслеђе на Дунаву”, из програма прекограничне сарадње са суседном Румунијом, уз учешће Општине Кладово. Читава вредност пројекта процењена је на више од милион евра.

То је вест од летос. А вест од пре неколико дана гласи овако: „У оквиру пројекта ‘#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам’ данас, 10. децембра, потписан је Меморандум о разумевању, којим је званично обележен почетак реконструкције тврђаве Фетислам. Пројекат финансира Европска унија, а Меморандум је потписан између општине Кладово и Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ у име Немачке развојне сарадње, која спроводи пројекат. Свечаном потписивању присуствовали су амбасадор Европске уније у Србији, Сем Фабрици, министар за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић, и министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић. Средства за радове обезбеђује Европска унија у износу од 1,3 милиона евра”.

Лепа вест, одиста. После утврђења Рам на Дунаву, где су радови завршени пре око пола године, у наредном периоду стручњаци ће да пораде на враћању старог сјаја Фетисламу, утврђењу из 16. столећа.

– Потписивањем Меморандума о разумевању отварамо пут за почетак реконструције тврђаве Фетислам, која представља изузетан пример средњовековног споменика на реци Дунав – изјавио је амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији. – Донацијом у вредности од 1,3 милиона евра, заједно са средствима из пројекта прекограничне сарадње са Румунијом, у износу од милион евра, Европска унија ће помоћи реконструкцију и очување готово пет векова историје и културе за будуће генерације. Очувањем српског наслеђа, Европска унија такође подржава туризам, сектор који је претрпео значајне последице услед пандемије ковид-19. По завршетку рестаурације, Србија ће својим домаћим и међународним путницима понудити још један значајан пример богате српске историје и наслеђа.

Пише О. РАДУЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article