НОБЕЛОВА НАГРАДА У ВРЕМЕ КОРОНЕ Сабласно пуста Златна сала

286

Ове године није било уобичајене церемоније уручивања награда у Стокхолму и Ослу (где се додељује награда за мир), која је ове свечарске градове у то време чинила центрима окупљања светске научне, културне и политичке елите. Од 318 номинација, награду је добила једна организација и 11 појединаца, а новчани део награде је 10 милиона шведских круна, односно 980.000 евра по области.

Беседе лауреата су одржане 7. и 8. децембра и могле су се пратити на веб-страници Фондације. Уручење награда 10. децембра је, уместо у Златној сали Градске већнице у Стокхолму, појединачно обављено у шведским дипломатским мисијама у земљама где живе лауреати, а чак је двоје од њих примило диплому и медаљу у својим домовима. Награда за мир је уручена у Риму, где је и седиште Светског програма за храну Уједињених нација.

У Златној сали Градске већнице у Стокхолму је овог 10. децембра све било неуобичајено. Празна сала осветљена свећама, са цветним аражманима на стубовима, катедром за говорника и неколицином музичара, деловала је сабласно. Домаћин свечаности је био извршни директор Концертхола, а први говорник председник Нобелове фондације. Осим честитки лауреатима, рекао је како је пандемија доказала да је међународна научна сарадња неопходна за добробит човечанства. Остали беседници су били председници Нобелових комитета за поједине области, који су говорили о награђеним темама и појединачно о сваком лауреату, као и о досадашњим добитницима Нобелове награде, чија дела су повезана са овогодишњим. Приказани су и снимци уручења награда свим овогодишњим лауреатима. Између појединих говора је био музички програм, а за крај је изведена песма Дејвида Боувија „Хероји“.

Шведски краљ и краљица су из свог дома топло честитали лауреатима и, врло неконвенционално, позвали их да, ако их после ове пандемије, нанесе пут у Стокхолм, посете њихов дом, што ове године није било могуће.

Пише: Мирјана Цвекић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article