Nemačka apeluje da se smanji upotreba gasa gde je god moguće

167

Tanjug/AP

– Imamo gasnu krizu. Mi, kao savezna vlada, činimo sve što možemo kako bismo stabilizovali situaciju sa snabdevanjem energijom. Treba smanjiti potrošnju gasa gde je god moguće, inače će biti teško – rekao je Habek u intervjuu za list „Špigel“.

Kako je ocenio, Nemačka se suočila sa situacijom bez presedana.

– Ako isporuke ruskog gasa ostanu na ovako niskom nivou kao sada, čeka nas deficit gasa – istakao je Habek.

Kako je istakao, nestašica „plavog goriva“ preti da dovede do gašenja nekoliko grana industrije.

– Tada će biti obustavljeni svi tržišni procesi. To bi bila katastrofa za pojedine grane industrije“, ocenio je nemački ministar.

On je priznao da je, u cilju uštede energije, „značajno smanjio vreme tuširanja“.

Šolc tvrdi – Evropa spremna za izazove

Sa druge strane, nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da je Evropa pripremljena za teške izazove, povezane sa uvozom energenata iz Rusije.

– Zato smo rano uveli sankcije protiv uglja i nafte i preduzeli druge akcije za razvoj naše infrastrukture kako bi mogli da dobijamo gas iz drugih zemalja – rekao je nemački kancelar na marginama samita EU u Briselu, istakavši da se napori usmereni na traženje alternative ruskom gasu „moraju povećati“.

Evropska komisija je nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini razradila plan „RiPauerEU“ koji predviđa smanjenje uvoza ruskog gasa za oko 100 milijardi kubnih metara do kraja godine, odnosno za dve trećine. Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, EU je 2021. godine uvezla 155 milijardi ruskog gasa, što čini 45 odsto ukupnog uvoza i 40 odsto ukupne potrošnje gasa u Evropi.Original Article