Miranda i Grinzbar u vrhu liste

123

Vesti

PRD vodič za pristupačne i pogodne nekretnine u prvoj polovini 2022, kao najprihvatljivija predgrađa za kupce prvih kuća navodi lokacije na jugu Sidneja (uključujući Mirandu, Pekharst i Rivervud), kao i Grinzbar, Brajer Hil na severoistoku i Mulgrejv na jugoistoku Melburna.

Rangiranje se fokusiralo na predgrađa u radijusu od 20 kilometara od centra grada, koja imaju pozitivan ili skoro neutralan rast cena, prosečan ili vanprosečan prinos od zakupa, veliki broj razvojnih projekata, nisku stopu kriminala, različite pogodnosti i vanprosečnu stopu nezaposlenosti.

Sve se dešava u periodu kada se tržište nekretnina usporava, nakon “buma“ u ​​vreme pandemije, i dok se kupci pripremaju za niz povećanja kamatnih stopa i prilagođavaju novim pravila o stambenim kreditima, uvedenim 2021.

Glavni ekonomista PRD nekretnina, dr Disvati Mardismo, ističe da kada kupci razmišljaju o pristupačnosti, oni to povezuju s jeftinim, ali jeftino predgrađe možda nema saobraćajne veze i druge pogodnosti.

Pošto su kriterijumi za ocenu prilično bazični, znači da se nije vodilo računa da li postoji centar za zabavu ili galerija, a rangiranje je ponudilo predloge koji kupcima možda nisu toliko poznati.

Za kupce koji traže dalje, recimo na Gold Koustu, predlažu se naselja Oksenford, Kararu i Mudžirabu, zatim u Brizbejnu (Tingalpi, Gibungu i Loti) i u Hobartu (Voranu, Mornington, Klarendon Veli).

Mardismo je upozorila kupce da bi rastuće kamatne stope mogle da umanje njihov kapacitet zaduživanja, snižavajući cene nekretnina, ali i smanjujući koliko mogu da ponude na aukciji.
Prema rečima jednog od čelnika kompanije “Lajng+Simons“, Pitera Grina, predgrađe Miranda u Sidneju je oduvek privlačio kupce prvih kuća.

– Miranda ima tržne objekte, udaljena je samo 10 minuta vožnje do plaže, i ima prevoz do železničke stanice – istakao je on.

Ujedno je primetio da je nekoliko investitora prodalo svoje nekretnine prvim kupcima kuća, što je odmah dovelo do smanjenja zaliha raspoloživih prostora za iznajmljivanje i počelo da povećava zakupnine.

Direktor za nekretnine “Darena Džonesa“, Ešli Krol, ističe da su se ponovo pojavili kupci prvih kuća u Grinzborou i okolini (Melburn).

Predgrađe je u blizini grada i železničke veze, gde se nalaze tražene škole a okolina je prilagođena porodicama.

Krol očekuje konzistentno tržište tokom zimskog perioda, čak i sa rastom kamatnih stopa.

– Ljudi će uvek, iz ličnih razloga, morati da kupuju i prodaju, tako da uvek ima kupaca na tržištu i prodavaca – naglasio je on.

Cenovnik

Dok cene počinju blago da opadaju, u predgrađu Miranda (Sidnej) početne cene dvosobnih gradskih kuća i vila su oko 900.000 dolara, dok je početna vrednost za kuće sa tri spavaće sobe od milion do 1,1 milion dolara.
Gradske kuće u Grinzbori u Melburnu su u ponudi od 700.000 dolara, dok se kuće nude od 800.000 do 900.000 dolara, zavisno u kojem su stanju.

Original Article