Nema mesta za srpsku decu?

332

Dijana Budisavljević (1891 – 1978), po rođenju Austrijanka udata za srpskog hirurga Julija Budisavljevića, izbavila je od sigurne smrti više od 10000 srpskih devojčica i dečaka iz koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, gde je ubijeno više od 20000 srpske, romske i jevrejske dece.

Poreklom Austrijanka, bila je udata za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu. Tokom Drugog svetskog rata sa nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju u kojoj iz logora u blizini Zagreba spašava više od deset hiljada dece.

Diana je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata nepovratno oduzeti komunistička vlast 1945. godine, kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Humanitarna organizacija SPOJI iz Inzbruka se još od 2010. godine zalaže da istina o herojskom činu Diane Budisavljević bude poznata javnosti.

Nove gradske vlasti u Inzbruku predložile su novu verziju teksta, koja treba da se usvoji u gradskom Senatu, ali ni u njoj se ne spominju zločini NDH nad srpskom decom: Tokom Drugog svetskog rata, Diana Obekser-Budisavljević spasla je više od 10.000 dece iz logora fašističkog režima ustaša u NDH uz pomoć drugih aktivista.

Jedan od odgovora zašto je to tako, kako kaže Vladimir Vlajić, je da na tabli nema mesta, a i da je pored srpske, spasavala i romsku i jevrejsku decu.

"U prvobitnom tekstu pominjala se Jugoslavija, koja u to vreme nije ni postojala! Uspeli smo da se izborimo da se to promeni, ali nismo zadovoljni ni drugom verzijom teksta, jer se ne spominje njeno spasavanje srpske dece. Ako istorija utvrdi da je spasavala i romsku i jevrejsku decu, neka se i ona pomenu. Njen herojski čin mora da se pamti. U kontaktu smo sa mnogim istoričarima i ljudima koji su se bavili Dianinim likom i delom, pružaju nam punu podršku. Radićemo i dalje na tome da istina pobedi i da se srpska deca pomenu na spomen-ploči Dianine rodne kuće u samom centru Inzbruka", kaže Vladimir Vlajić za RTS.

Original Article