Mleko “gura“ cenu kafe

98

pixabay.com

Ukoliko spadate među ljubitelje kapućina, latea ili bele kafe, pripremite se za novo poskupljenje omiljenog napitka.

Ugostitelji najavljuju da će šoljica kafe uskoro ponovo poskupeti, jer su cene mleka i mlečnih proizvoda nedavno otišle gore.

Poskupljenje mleka će uticati na rast cena napitaka baziranih na kafi za 50 do 80 centi po šoljici, što znači da bi kafa za poneti uskoro mogla da košta više od pet dolara.

Trenutno, šoljica kapućina ili latea u Australiji u proseku staje 4,50 dolara, i to posle korekcije cena koja se dogodila usled poskupljenja sirova kafe u maju ove godine.

– Sve poskupljuje, kafa, mleko i ambalaža. Mi ugostitelji se uvek trudimo da podržimo proizvođače mleka, a oni su podigli cene ili planiraju da to urade. Sva poskupljenja moraju da se prenesu dalje, preko nas do potrošača – rekla je Su Stag, vlasnica kafea u Hobartu.
Lanci samoposluga Kols i Vulvorts najavili su prošle sedmice poskupljenje svog brendiranog mleka, sa 1,35 dolara na 1,60.

Ovo je još jedno u nizu poskupljenja koja su poslednjih nekoliko meseci dovela stopu inflacije na nivo od preko pet odsto, a kako najavljuju mlekari – tu nije kraj…

Original Article