Mijalković: Podržavam inicijativu parlamenta Austrije za zabranu komemoracije u Blajburgu

364

Ovo je za građane Austrije srpskog porekla i Srbe u Austriji posebno važna vest. Jedna od prvih reakcija na tu vest stigla je iz bečke Prosvjete, koja se godinama zalagala da se takva manifestacija, sa elementima neonacizma i glorifikacijom ustaštva, zabrani.

"Pozdravljam i maksimalno podržavam inicijativu da se prohrvatska neofašistička manifestacija u Blajburgu, na teritoriji Austrije, najzad zabrani. Verujem da ogromna većina građana Austrije to podržava, a naročito građani srpskog porekla i Srbi koji žive u Austriji. Poznato je da su pripadnici srpskog naroda bili žrtve genocida u NDH, pa je u najmanju ruku bilo krajnje vreme da se, barem u Austriji koja ima posebnu istorijsku odgovornost, glorifikovanje ustaških i nacističkih zločinaca definitivno prekine. Trebalo je to i ranije. Više godina unazad je i Prosvjeta, a i neke druge organizacije u Austriji, pa i Ambasada Srbije u Austriji, protestvovala i upozoravala na tu sramotu i primitivni desničarski pir kome tu nije bilo ni vreme ni mesto.

Pozitivno iznenađenje je da je upravo Zelena stranka inicirala taj predlog, s obzirom na to da je ranijih godina njihov deklarativni levičarski i antifašistički program bio vrlo konfuzan i selektivan (setimo se Ursule Lunaček i njenog podržavanja ratnog zločinca Ramuša Haradinaja, kao i skandaloznog negiranja užasnih zločina kosovskih ekstremista nad Srbima). Dobro je i to da su skoro sve stranke podržale ovu inicijativu, ali je jako loše to što Slobodarska stranka nije prepoznala važnost ovog čina i nije to podržala, posebno jer je ranijih godina, pred svake izbore pokušavala da se približi austrijskim građanima srpskog porekla", kaže prof. Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete Austrija.

Prof. Mijalković ističe da ja očito da su se mnoge stvari u austrijskoj politici promenile, ali ovo je nešto što bi trebalo da bude iznad politike – stvar poštovanja prema žrtvama nacizma i poštovanje elementarnih ljudskih vrednosti, nada da će zdrav razum i ubuduće preovladavati u Austriji.

"Nadam se da će i u Tirolu, u Inzbruku pobediti zdrav razum gde jedna jako dobra inicijativa – tabla sećanja na Dijanu Budisavljević i njeno delo – preti da ne bude dovljno jasna jer su inicijatori zaboravili da pomenu istorijske činjenice: da su spašena deca, njih više od deset hiljada, bila srpska deca i da je Dijana spašavala srpsku decu, jer su ona bila gotovo jedine i najveće žrtve genocidnog ustaškog režima u Nezavisnoj hrvatskoj državi. Vreme je da sve dođe na svoje mesto", zaključuje prof. Srđan Mijalković.

Original Article