Mangot: Teranje na štednju vodi ka podeli

101
Youtube/Hinterzimmer
Gerhard Mangot

Rusija sa Evropom igra igru mačke i miša – juri je i ubija polako, bez milosti, ocenio je austrijski politolog Gerhard Mangot dodajući da odluka EU o obavezi štednje gasa jeste upravo ono što želi predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ekspert za Rusiju rekao je, za agenciju APA, da ne bi trebalo oslanjati se na isporuke gasa kroz gasovod Severni tok 1.

Profesor Univerziteta u Inzbruku ocenio je da je odluka EU o nametanju štednje gasa upravo ono što je želeo Putin.

Mangot je kazao da se umanjena isporuka gasa ne može pravdati, kako to Rusija čini, nedostajućom turbinom.

Prema njegovim rečima turbina je bila planirana tek na jesen, a i bez turbine se može isporučivati gas, kao što se aktuelno čini.

Mangot kaže da je logično da Gazprom smanjenje količina pravda tehničkim problemima.

– U suprotnom bi morali priznati da se isporuke smanjuju iz političkih razloga da bi se postigli određeni efekti. Namera Rusije je da širi strah među građanima EU i da ih podeli – podvukao je on.

Najava Evropske komisije da će zemlje EU morati u slučaju vanredne situacije da štedi gas, mogla bi, smatra Mangot, dovesti do socijalne i političke podele zapada.

– Ako građani ne budu mogli više da greju svoje stanove kako su navikli ili budu gubili radna mesta, zato što industrija nema dovoljno gasa, nastaće opasna politička situacija – objasnio je on.

To će, ističe Mangot, voditi u mnogim državama EU ka protestima i ugroziće i političku stabilnost.

– To je upravo ono što želi Putin – upozorio je on preporučivši da bi trebalo biti obazriv kada je u pitanju štednja gasa.

Original Article