Majski susreti pisaca dijaspore odloženi za septembar

347

"Zbog aktuelne krize izazvanom virusom Covid-19 moramo da otkažemo sve planirane aktivnosti Udruženja pisaca "Sedmica" iz Nemačke, u kome su članovi i pesnici i prozaisti iz mnogih drugih zemalja Evrope i sveta. Želim da ovo vreme izolacije pisci srpske dijaspore i drugi naši umetnici iskoriste na najbolji mogući način, da stvaraju nova dela nadahnuti energijom kreativne radosti", poručio je u ličnom saopštenju nedavno pesnik Ljubiša Simić, inače, osnivač i predvodnik Udruženja pisaca "Sedmica" iz Frankfurta.

Udruženje je formirano 1995. godine u Frankfurtu. Prvi predsednik je bio nastavnik Milutin Alimpijević, a potpredsednik Aleksandar Saša Obradović. tada je ovo društvo imalo je dvadesetak članova. Osnovno je da bude oaza srpske poezije i pismenosti u rasejanju, čuvar srpskog jezika i kulture, kuća mladih i starijih pisaca, javna scena za predtsvaljanje dela naših autora iz dijaspore i spona sa otadžbinom.

Poslednjih godina ga vodi Ljubiša Simić, rođen u Tularima 1970. godine. Školovao se u Medveđi, Leskovcu, Prištini i Frankfurtu. Studirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Prištini. Od devedesetih živi i radi u Nemačkoj. Organizuje književni rad, tribine, festivale, susrete i Sajam srpskih knjiga u Frankfurtu. Aktivno zalaže za očuvanje maternjeg jezika, ćirilice, srpskog identiteta i kulture u rasejanju. Objavio je pet knjiga pesama: „Tamo `vamo" i „Vodoskok reči" za odrasle, „Mače Naopače", „Uzbuna" i dvojezičnu knjigu za decu (na srpskom i nemačkom) „Maraton". Priredio je više zbornika, antologija i leksikona pisaca iz rasejanja. Napisoa je himnu srpske dijaspore „Tamo i amo". Organizaor je već tredicionalnog sajma kulture pod nazivom Majski susreti pisaca dijaspore.

""Sedmica" država već tradicionalne Majske susrete pisaca iz dijaspore i Srbije u Frankfurtu i Oktobarske susrete pisaca na Sajmu knjiga u Frankfufrtu i Sajmu knjiga u Beogradu. Raspisuje Majski književni konkura i dodeljuje u Majskoj pesničkoj noći nagrade Zlatni Orfej, Srebrni Orfej, Bronzani Orfej i Bambi Orfej za stvaralaštvo za decu. Ima danas oko stotinu članova iz svih evropskih zemalja, ali najviše iz Nemačke. I pored velike želje i optimizma da u maju proslavimo naš 25. jubilej i tradicionalne Majske susrete pisaca dijaspore, primorani smo da našu jubilarnu proslavu odložimo za neki termin kada ova velika kriza svetskih razmera prođe ili se bar koliko – toliko normalizuje", kaže Ljubiša Simić, inače, član je UKS, nemačkog Književnog društva Hesen, P.E.N. centra za nemačko govorno područje, počasni član Književnog društva Kosova i Metohije

" Biće još majeva" – kako reče Matija Bećković u telefonskom razgovoru sa predsednikom Ljubišom Simićem.

Akademik Matija Bećković je trebalo da bude gost "Sedmice" i jubilarne 25-e proslave Majskih susreta pisaca dijaspore. Ugovoren je bio i koncert Biljane Krstić i etno grupe "Bistrik". Rezervisana je jedna svečana sala uFrankfurtu za ovu proslavu. Kupljene su bile i avionske karte za goste i umetnike.

""Sedmica" je za proslavu četvrt veka ove manifestacije dobila pokroviteljstvo gospodina Petera Feldmana, gradonačelnika grada Frankfurta i termin za svečani prijem u Carskoj dvorani Gradske većnice na Remeru. Ali se iznenada pojavi nevidljivi protivnik Kovid – 19. I sve stade. Samo se još planeta vrti, pa nam je hvala Bogu stiglo proleće", sa velikim optimizmom nam reče Ljubiša Simić.

Prema njegovom očekivanju proslava 25 godina Majskih susreta pisaca dijaspore mogla bi da se održi počektom septembra u Frankfurtu. I srpskim iseljenicima u Nemačkoj daje savet:

"Držite se propisanih pravila. Naš episkop Grigorije poručuje vernicima, da ne kušaju Boga, a ja bih dodao, da ne kušaju ni Angelu Merkel. Ništa više nije kao pre… A ni posle ovog neće više biti isto kao pre! Počinje jedna nova epoha, kao u vremena kralja Artura i čarobnjaka Merlina. Zato svima vama želim da živite u miru, sreći i dobrom zdravlju", poručio je pesnik Ljubiša Simić, inače, predvodnik najvećeg srpskog udruženja u dijaspori.

Original Article