Leto 2022. u Srbiji i Republici Srpskoj: Srebrni sjaj Dunava

105

TO Velikog Gradišta

U zagrljaju dve reke, plavog Dunava i zlatonosnog Peka, Veliko Gradište čuva biser istočne Srbije – jezero nastalo pregrađivanjem Dunava. Druga najduža evropska reka ovde ima poseban srebrni sjaj te je zato jezero dobilo ime Srebrno i ima sve predispozicije da zameni more.

Šetalište, koje mnogi porede sa morskim promenadama, uređene plaže prepune kupača uz toplu klimu i hladovinu bagremove šume stvaraju osećaj kao da ste na moru. Ako se tome doda i zalazak sunca, koji se ovde ne propušta (kao ni na moru) utisak je kompletan. A ovde je taj prizor zaista poseban. U kasnim popodnevnim satima, kada sunce počinje da zalazi iza Karpata, mnoštvo sunčevih zraka čini da jezero dobije biserni odsjaj zbog bezbroj iskrica po površini. I tada postaje jasno po čemu je jezero dobilo ime. Zbog svoje bistre vode i prirodne filtracije, bogato je raznim vrstama slatkovodnih riba i predstavlja pravi raj za ljubitelje ribolova, ali i za one koji uživaju u ribljim specijalitetima.

Bar jedan dan na jezeru iskoristite za obilazak Velikog Gradišta, njegovog Žitnog trga, parka i dunavskog keja, sa koga se pruža prelepi pogled na obronke Karpata u susednoj Rumuniji.

– Na trgu dominiraju impozantne zgrade iz druge polovine xIx veka: zgrada opštine sa stalnom postavkom umetničkih slika i radova, Gimnazija dr Miloje Vasić (1880) koja je dobila ime po komšiji arheologu koji je otkrio Vinču, Biblioteka i crkva Svetog Arhangela Gavrila – bela golubica koja podseća na sabornu crkvu u Beogradu – ističu u TO Veliko Gradište. Svakog vikenda tokom leta u gradu se održavaju manifestacije sa različitim temama: Carevčevi dani, Ramski sutoni, prvenstvo Srbije u odbojci na pesku i Festival kratkog turističkog filma i omiljeni gastro-događaji: Alaske večeri i Pasuljijada. Srebrno jezero je polazna tačka za obilazak lepota u blizini: NP Đerdap, arheološko nalazište Viminacijum, Lepenski vir i Golubačka tvrđava (o nekima smo pisali, ostale imamo u planu).

Kustos svoje kuće

Osim zavičajnog muzeja morate posetiti Pigozu, umetnika Duška Zeje Jovanovića. Ovaj meštanin je svoju porodičnu kuću pretvorio u zadužbinu u kojoj se nalaze umetnički atelje, galerija, muzej i biblioteka, a on sam je “kustos” koji zanimljivom pričom i prezentacijom toliko drži pažnju da se posetioci zadržavaju i po nekoliko sati u Pigozi.

Čudotvorni manastir

Manastir Nimnik nalazi se u šumi, u ataru sela Kurjača. Građen je u doba kneza Lazara, a posvećen je letnjem svetom Nikoli. Veruje se da pomaže parovima koji ne mogu da imaju dece. Prema legendi, manastir je dobio ime po rečima devojčice Vlahinje, koja je na pitanje Turaka gde je manastir i ima li hajduka, odgovarala sa “nušću nimik” – “ne znam ništa”.

Svedok prohujalih vremena

U selu Ram nalaze se ostaci Keltskog svetilišta i Rimskog vojnog logora Lederate koji svedoče o smenjivanju civilizacija i kultura pre nove ere. Srednjovekovna lepotica je podignuta 1483. po nalogu sultana Bajazita II. Tročasovno krstaranje brodom Silver star do Rama i Ramske tvrđave, pa do Golupca predstavlja posebnu atrakciju.

Vodena oaza

Osim kupanja u jezeru, u Gradištu postoji akva-park koji ima sve što možete poželeti od vodene oaze na 2.500 metara kvadratnih, od kojih je 780 pod vodom.

Teov kamp

Za one koji ne mogu da zamisle odmor bez sporta i rekreacije, ovaj grad ima terene za mini-golf, tenis, odbojku na pesku, vaterpolo, mogućnost iznajmljivanja bicikla i pedalina. Videvši sportski potencijal, slavni košarkaš Miloš Teodosić je 2016. u Gradištu otvorio košarkaški kamp “Teo” za mlade talente.

Srce pejzaža

Gradski park, podignut 1908, u blizini Dunavskog keja, odmah iza glavnog trga predstavlja srce pejzaža u Gradištu. U parku se nalaze spomenici palim borcima u I i II svetskom ratu, kao i biste glumice Žanke Stokić i violiniste Vlastimira Pavlovića Carevca, čije ime nosi staza pored Dunava.

Kako stići?

Koordinate: Srebrno jezero 44°45’19” SGŠ, 21°25’37” IGD Horgoš – Subotica – Veliko Gradište oko 328 km, Veliko Gradište – Srebrno jezero 10,6 km, Veliko Gradište – tvrđava Ram 17,6 km

Original Article