Leto 2022. u Srbiji i Republici Srpskoj: Jezero od Pavlovih suza

190

Turistička organizacija Subotica

Ako želite da odmor provedete u bajkolikom kutku prirode Srbije gde ćete moći da se kupate, šetate i uživate u dobroj zabavi, Palićko jezero je pravo mesto za vas. Jezeru nestvarno zelene boje na samom severu Vojvodine poseban šmek daju neobične građevine s početka 20 veka i raskošni parkovi u okruženju, ali i nesvakidašnji mir i tišina. A krije i jednu zanimljivu legendu…

Najveće prirodno jezero u Srbiji, prvi put se pominje u spisima iz 15. veka. Dubine do tri i po metra, izrazito zelene boje zbog velikog broja algi, Palićko jezero ima tri uređene plaže, toplu vodu i prijatan ambijent. Veruje se da je Palić ostatak Panonskog mora, jer je jezerska voda nekada bila slana te je iz njega u 18. veku vađena soda.

Ipak, mnogo je interesantnija legenda po kojoj je pastir Pavle tu napajao stoku, ali i izgubio stado, te je jezero nastalo od njegovih suza i zato je slano. Termalni bazen, jezerska voda i mulj, koji imaju lekovita svojstva, biciklistička staza, šetališta, kulturno-zabavni i sportski sadržaji, kao i raznovrsne manifestacije dopunjuju ponudu Palića, dok kafići pored jezera omogućuju uživanje u predivnom zalasku sunca.

– U blizini je zoo-vrt, čuven ne samo po bogatoj kolekciji životinja, već i po humanom pristupu prema njima. Naime, u ovom vrtu, većina životinja nije u kavezu već slobodno šeta ograđenim delovima parka, što ga čini veoma zanimljivim, prvenstveno najmlađima. Vredno pažnje je i obližnje Ludaško jezero, odmorište ptica selica – dodaju u subotičkoj turističkoj organizaciji.

Ovaj kraj, ponajviše zbog Subotice (na osam kilometara od Palića) poznat je i po izvanrednoj, raznovrsnoj hrani (srpska, mađarska, bunjevačka, turska, nemačka i druge kuhinje), vinima (čuvena “vina sa peska”) i salašima, ali i po čardama, krčmama na periferiji naselja ili pored druma u kojima se mogu osetiti čari tradicionalne atmosfere.

Kako stići do Palićkog jezera

– Koordinate: 46శ’19″SGŠ, 19ശ’01” IGD
– Granični prelaz Kelebija – Palić (18,1 km)
– Granični prelaz Horgoš – Palić (20,5 km)
– BG aerodrom – Palić (176 km), Budimpeštanski aerodrom (197 km)
– BG – SU put E-75, pravac Novi Sad (180 km)
– Budimpešta – SU Auto-put E-75 (200 km)
– SU – Palić 8 km

Srednjovekovna, a moderna Subotica

Na osam kilometara južno od Palića nalazi se Subotica, nastala još u srednjem veku. Vredi je posetiti zbog njenog bogatog kulturnog nasleđa, visoke kulture življenja, multikulturalnog duhe, evropskog šarma, arhitekture nesputane forme pune zaobljenih linija i valovitih poteza, neobične kombinacije boja umesto monotonog sivila. Gradska kuća, Sinagoga i Palata Rajhl samo su neke od njenih atrakcija, koje se mogu obići “solo” ili u okviru organizovanih besplatnih pešačkih tura.

Tradicija za predah

Kada je reč o Vojvodini, neotuđivo vezan pojam su salaši koji svojom arhitekturom, domaćom kuhinjom, tradicionalnom muzikom i naivnom umetnošću sve više privlače ljubitelje starinskog načina života. Tu su i čarde, svojevrsne oaze mira, zelenila i provoda. Osim za predah i razbibrigu, ovo su i mesta dobrog zalogaja, pogotovo za ljubitelje riblje čorbe. Info za one koji uživaju u lepoti konja: u okolini Subotice nalazi se i nekoliko ergela.

Etno-festivali

Najveću pažnju domaćih i stranih turista privlače manifestacije koje u svom naslovu nose prefiks “etno”, a posvećene su negovanju tradicije narodnih običaja, folklora i domaće radinosti. Subotička manifestacija sa najdužom tradicijom od preko 100 godina je Dužijanca. Tada posebno zanimljivo bude takmičenje risara -poljoprivrednih najamnih radnika, obično žetelaca, koji rade na ris (za nagradu u naturi).

Njegovo veličanstvo – vinograd

Dok je insekt filoksera početkom 18. veka uništavao evropske vinograde, ovaj region je ostao očuvan. Tradicionalno, ovde se gaje izuzetno stare sorte vinove loze. Osim kadarke čiji ukus podseća na ukus trešnje, ovde se velika pažnja posvećuje kevedinki i muskat krokanu, od koga se dobija suvo belo vino. Tu su i italijanski i rajnski rizling, beli burgundac, ezerjo i šardone. Ako se nađete ovde krajem septembra, ne propustite manifestaciju “Berbanski dani”, koja slavi grožđe i vino.

Jezero Ludaš

Sedam kilometara istočno od Palića nalazi se Specijalni rezervat prirode Ludaško jezero, gde jata ptica selica odmaraju na putu od norveških fjordova do reke Nil. Predstavlja jedno od najvažnijih jezerno-močvarnih eko-sistema u Evropi i zaštićeno je Ramsarskom konvencijom.

Centar “sedme umetnosti”

U letnjim mesecima na Paliću se održava i Festival evropskog filma, pa ovo mesto postaje stecište mnogih, pre svega, regionalnih filmskih stvaralaca, glumaca i kritičara. Savršeno mesto za zaljubljenike u “sedmu umetnost”.

Original Article