Korona nije prekinula aktivnosti Srba u Rumuniji

342

"Uspeli smo da se organizujemo i prilagodimo novonastalim uslovima poslovanja poštujući zakonske odredbe i savete Vlade Rumunije u smislu zaštite i prevencije od zaraze korona virusom, prvenstveno onih koji rade u Savezu a, naravno, i korisnika naših aktivnosti", izjavio je predsednik Saveza Srba Rumunije Ognjan Krstić.

Raduje nas činjenica da u proteklom periodu nismo imali ni jedan slučaj zaraze ni u Savezu, ali ni u našoj srpskoj zajednici u celini, rekao je Krstić pohvalivši pri tom veoma dobru koordinaciju i odličnu saradnju sa eparhijom Srpske pravoslavne crkve u Temišvaru kao i sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Temišvaru.

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a Krstić je istakao da je „posebna pažnja bila posvećena srpskoj deci i omladini kojima se kroz adekvatne programe i sadržaje omogućilo da prate mnoge aktivnosti iz bogatog kulturnog kalendara Saveza".

"Na žalost, nismo mogli da sprovedemo baš sve aktivnosti planirane kalendarom za tekuću godinu i na način kako je to bilo predviđeno", rekao je Krstić uz napomenu da je deo tih aktivnosti, zbog poznatih mera zabrane okupljanja i održavanja skupova, premešten u virtuelni prostor, putem društvenih mreža.

"Naravno, nismo prekidali one aktivnosti koje su u datim okolnostima jedino bile moguće, poput izdavačke delatnosti, gde smo objavili četiri naslova, ili redovnog izdavanja nedeljnika „Naša reč" i književnog časopisa „Književni život"", rekao je Krstić dodajući da je jedino problem bio u neredovnoj distribuciji tih izdanja.

Što se tiče obrazovanja i funkcionisanja srpskih škola u proteklom periodu Krstić navodi da se sve odvijalo u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete Rumunije da se nastava održava „on-line" , odnosno putem internet komunikacionih platformi.

"Sve naše škole i učenici su imali mogućnost i logističku podršku da pristupe takvom načinu nastave, a za učenike završnih razreda osnovnog, odnosno srednjeg obrazovanja, od 02. juna obezbeđena je priprema za ispite male i velike mature.

Savez Srba je takođe, vezano za pripremu maturskih ispita za naše đake, u dogovoru sa upravom naše jedine škole na srpskom, Gimnazije „Dositej Obradović", za sve učenike iz udaljenih mesta obezbedio prevoz i smeštaj u Temišvaru kako bi, sa ostalim učenicima nesmetano pohađali nastavni proces usavršavanja i priprema.

Što se tiče nedavno započetog upisa novih đaka, u obdaništima i u osnovnim školama, on se vrši po ustaljenoj proceduri, na online obrascima i tu nema nikakvih problema", rekao je Krstić.

Govoreći o prioritetima Saveza u narednom periodu, Krstić je izdvojio ulaganja u infrastrukturu u regionalnim centrima i središtima mesnih srpskih organizacija, precizirajući da su nastavljeni radovi započeti prošle godine u Semartonu, Semiklušu, Belobreški i, naravno, i u Temišvaru, rekao je Krstić.

"Ove godine bi trebalo da počnemo i nove radove u Staroj Moldavi i Aradu, gde imamo nekretinie u posedu Saveza i u kojima bismo hteli da obnovimo postavku i Muzejski kutak „Save Tekelije".

Na žalost, za sada, zbog još uvek prisutnih ograničenja zbog korona virusa, nismo u mogućnosti da organizujemo deo akcija predviđenih za leta, a to su one koje podrzumevaju masovno okupljanje kao što su „Duhovni kampovi" za decu i Letnji kamp „Sveti Sava" u Bazijašu", istakao je Krstić uz nadu da će u međuvremenu Vlada Rumunije da ublaži mere čime bi se omogućila realizacija i ovih manifestacija.

Srbi u Rumuniji izuzetno vole i poštuju svoju Srbiju što su i bezbroj puta to i dokazali kada je našoj matici bilo najteže, zaključio je Krstić i izrazio očekivanje da će i matica Srbija to uzvratiti pružanjem moralne podrške i korektnim političkim stavom podržati naše jedinstvo i sabornost pod okriljem naše krovne organizacije, Saveza Srba u Rumuniji.

Original Article