КАМПАЊА О ПРЕДИЈАБЕТЕСУ Позив на буђење

234

Нездрава исхрана и недовољно физичке активности два су кључна узрока за развој предијабетеса. „Зато је важно да урадите кратак тест и сазнате да ли сте у ризику од дијабетеса. Тест можете скинути путем апликације Предијабетес тест на вашем телефону. За неколико минута резултат ће вам рећи које кораке је битно да предузмете. Уколико сазнате да имате предијабетес, важно је да се обратите свом лекару. То сазнање вам може помоћи да промените лоше животне навике и на време спречите могући развој дијабетеса“, изјавио је професор др Небојша Лалић, директор Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизама КЦ Србије, у Београду.

„У Америци, свака трећа особа има предијабетес, што је укупно 86 милиона људи. Због нездравог начина живота, до 2040. године пола милијарди људи ће живети са предијабетесом. Дијагноза предијабетеса је упозорење да би требало да промените ваше лоше животне навике“, поручио је Александар Опачић, председник удружења Дијабетолошки савез Србије.

Шта је предијабетес? То је стање где је ниво шећера у крви изнад нормалних вредности, али није у нивоу вредности за дијабетес. Стручњаци процењују да ће 70 одсто особа са предијабетесом, временом добити дијабетес. Лоша статистика и значајна национална кампања, која је уједно и позив на буђење свих нас и упознавање са опасношћу од предијабетеса, јесу повод за разговор на ову тему са професором др Небојшом М. Лалићем, директором Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма КЦ Србије.

Предијабетес је стање за које много људи у Србији није до сада чуло. Зашто се тако мало говори и зна о овоме?

–Предијабетес подразумева повишене гликемије у крви изнад физиолошких вредности, а опет испод дијагностичких критеријума за дијабетес. Предијабетес представља клинички ентитет који чине оштећење гликемије наште и/или интолеранција на глукозу. Предијабетес представља заправо стање повишеног ризика за развој типа 2 дијабетеса. Особе са поремећајем гликорегулације у категорији предијабетеса немају никакве клиничке симптоме и знакове који би указали на ово стање.

Припремила Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article