Janković: Nedopustivo puštanje pesme u školi čiji tekst raspiruje nacionalnu netrpeljivost

169
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/
Brankica Janković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je puštanje pesama na školskoj priredbi, čiji tekstovi raspiruju nacionalnu netrpeljivost zabrinjavajuće i nedopustivo, a naročito jer je reč o deci osnovnoškolskog uzrasta i priredbi održanoj u školi.

Brankica Janković je reagovala povodom medijskih tesktova o događaju u OŠ “Vasa Stajić” u Novom Sadu.

Da bi sve činjenice bile utvrđene, neophodno je da škola preduzme adekvatne mere u skladu sa zakonom i pravilnicima, kazala je Janković, navedeno je u saopštenju.

– Poražavajuće je ako su deca od svih sadržaja izabrala spornu pesmu za školsku priredbu, a izuzetno zabrinjavajuće ukoliko im je u realizaciji takvog izbora pomogao neko od nastavnog kadra. Škola nije mesto gde se puštaju sadržaji koji imaju bilo kakvu uvredljivu konotaciju ili šire netrpeljivost, već mesto gde se razvija duh zajedništva, razumevanja i nediskriminacije – istakla je poverenica Janković.

Mediji su ranije preneli da je u javnost procureo snimak na kojem se vide deca od 10-ak godina iz ove škole kako igraju zajedno sa učiteljicom uz pesmu kojom se veličaju ratni zločini nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u BiH.

Original Article