Ðukanović: EU želi da unapredi proces i ukloni prepreke

122
EPA/Toms Kalnins
Milo Đukanović

Najvažnije sa današnjeg Samita u Briselu je da je poslata jasna poruka da zemlje Zapadnog Balkana imaju svoje mesto u EU, i da je jako važno da se vrati kredibilitet politici reformi u regionu, preneo je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović.

On je, novinarima, nakon Samita EU-Zapadni Balkan, rekao da je bilo dosta govora o geopolitičkom kontekstu u svetlu agresije, da je dodatno potencirana važnost svrstavanja posebno zemalja kandidata.

– Jasno je potencirano da je važno da sve zemlje shvate da s obe noge moraju biti na temelju evropskih vrednosti – podvukao je Ðukanović.

On je ukazao da je bilo više reči o tome kako prevazići zastoj u evropskoj integraciji, o specifičnim problemima o nefunkcionalnosti BiH, a u svetlu predloga da se Bosni da status kandidata.

Bilo je, dodaje, govora i o procesu dijaloga Beograda i Prištine, a najviše o neizvesnosti početka pregovora sa Severnom Makedenijom i Albanijom.

– U očekivanju smo svi neke incijative koja će, kako sam razumeo, biti podneta bugarskom parlamentu na odlučivanje u ponedeljak. Nije još jasno da li će ta inicijativa zadovoljiti očekivanja Severne Makedonije. Novi momenat je da se danas čulo više tonova koji su podržali da, ako ne dođe do dogovora Bugarske i Severne Makedonije, otpočnu pregovori sa Albanijom – preneo je on.

Šef crnogorske države je kazao da je atmosfera na Savetu da se uvažava potreba davanja nove dinamike porocesu pregovora sa Zapadnim Balkanom.

– Mnogo problema nastali su u međuvremenu koji su komplikovani i ne mogu se rešiti brzo – dodao je on.

Kada je Crna Gora u pitanju, kaže, svuda se čuju reči ohrabrenja.

– Pozdravlja se što je promena vlade označila nastavak politike dinamičnog kretanja Crne Gore ka evropskom cilju. Očekuje se ispunjenje standarda pre svega u vladavini prava. Moja poruka je bila jasna da ne tražimo prečice, da smo spremni da u kratkom roku stvorimo uslove za deblokadu poglavlja 23, a tako i celog procesa pregovora. Crna Gora je zemlja koja je u stanju da u narednom periodu bude zemlja koja će prednjačiti na evropskom putu i biti promoter evropskih vrednosti – naglasio je on.

Ðukanović je rekao da ne postoji spremnost u EU za razgovorom o datumima, ali postoji o unapređenju ambijenta i uklanjanju prepreka.

Original Article