ИЗЛИЛЕ СЕ РЕКЕ НА КОСМЕТУ Уништиле куће, усеве, школе…

211

Незапамћено велике количине падавина, 10. и 11. јануара, проузроковале су поплаве у свим српским срединама на централном Космету а највише су страдала села у општини Грачаница, затим српска села у општинама Косово Поље и Обилић. Више од 500 домаћинстава је било поплављено. Водена стихија, која је носила све пред собом, нанела је огромне штете на стамбеним и помоћним објектима, инфраструктури, пољопривредним усевима и засадима, а највећу штету претрпели су мештани села Доња и Горња Гуштерица, Добротин, Лепина, Радево, Преоце, Лапље Село, Кузмин…

Велики број домаћинстава, као и двориште и објекти школе у Лапљем Селу су, такође, поплављени.

– Нисмо могли да одбранимо зграду школе која је потопљена, као ни двориште, а и многа домаћинства су под водом од потока Краварице. Кроз разговор са старијим мештанима констатовали смо да се овакве поплаве не памте – каже Љубиша Караџић, директор ОШ „Миладин Митић“ у Лапљем Селу.

Житеље најугроженијих породица обишао је председник Општине Грачаница Срђан Поповић, који је истакао да су екипе општинских служби биле стално на терену како би помогле угроженом становништву.

– Ситуација је јако тешка. У протеклих пола века не памте се овакве поплаве. Радимо све што је у нашој могућности, читаве ноћи дежурне су биле екипе јавне службе, које су биле на висини задатка. Успели смо да спасемо велики број домаћинстава, међутим у неке домове је вода успела да пробије, поплави куће и имања. Морамо бити стрпљиви, покушавамо да дођемо до сваке породице и да нађемо начин да помогнемо свима којима је помоћ потребна– рекао је председник Општине Грачаница Срђан Поповић.

– Највећа штета је на првом спрату куће. Уништена је бела техника, све је под водом. Домаћинство је комплетно у води, која је дубока преко метар. Поплављено нам је складиште са пшеницом и кукурузом, као и сва возила и стока – казао је Предраг Цвејић, из Доње Гуштерице, села где је најмање 80 домаћинстава поплављено.

– У претходним поплавама успео сам да сачувам намештај, а овог пута поплава је уништила све. Вода је одједном почела да улази кроз врата и зидове, ми смо у том тренутку успели само да изађемо из куће– каже Радојица Грбић, из Доње Гуштерице.

На централном Космету падавине су престале, 12. јануара, а вода је после три дана почела да се повлачи.

Текст и фото Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article