Ispit zrelosti i opraštanje

384

Ovogodišnji maturanti Srpske gimnazije „Nikola Tesla" u Budimpešti (Mađarska) zbog pandemije nisu mogli da održe "svečano opraštanje". Ipak, svima su podeljene torbice (sa nazivom ustanove, Teslinim likom i natpisom 2016-2020.), diskovi sa snimkom „Predaje pantljika", kao i najnoviji broj omiljenog školskog lista „Gimnazijalac".

Razredne starešine: Svetlana Čemerikić – Kučera, Vesna Babić – Sedlaček i Andreja Mešter- Apjokne su na virtuelan način, zahvaljujući internetu, pripremile prigodno „opraštanje" od svojih učenika, o kojima su vodili računa tokom četiri godine njihovog nezaboravnog srednjoškolskog obrazovanja u „Teslinoj" Srpskoj gimnaziji u Budimpešti.

Predmetni profesori maturanata „Nepovratnom pesmom" Miroslava Mike Antića oprostili su se od đaka koje su edukovali, direktorka Jovanka Lastić se od njih rastala vrlo emotivnim govorom, i na kraju – svi maturanti (ukupno 63 đaka) na njen znak rukom pustilo je balone raznih boja koji su se vinuli visoko u nebo simbolizujući odlazak maturanata dalje u život…!

Inače, dve potpuno nove prosvetne okolnosti obeležile su školsku 2019-2020. godinu. Od marta klasičnu nastavu zamenila je digitalna, a u specifičnim okolnostima obavljen je ispit zrelosti koji je u Mađarskoj održan u maju. Prema odluci vlade te države, sproveden je samo pismeni deo maturskih ispita, dok je usmeni deo, zbog pandemije – izostao! U svakoj učionici (gde se polagalo) bilo je smešteno po devet maturanata, striktno uvažavajući propisanu razdaljinu između kandidata. Svakom kandidatu je obezbeđena maska, rukavice, kao i sredstvo za dezinfekciju. Polagani su ispiti iz srpskog i mađarskog jezika (kao maternjeg i kao stranog jezika), matematika, istorija, engleski jezik, informatika i fizička kultura i sport.

Pošto Srpska gimnazija „Nikola Tesla" u Budimpešti, od svih srpskih škola u dijaspori – jedina ima status regionalne – u ovoj generaciji maturanata imala je učenike i iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske, za njih su dobijene posebne dozvole iz kabineta premijera Viktora Orbana da u vreme polaganja mature (pošto je zbog vanrednog stanja srpsko – mađarska granica bila zatvorena) – da mogu da je pređu! Tu ih je čekao poseban autobus i minibus „Tesline" srpske škole i dovezao ih direktno u Srpski đački dom gde su u spavaonicama bili smešteni po jedan u sobi.

Po završetku sedmodnevnih maturskih ispita, đacima iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske ponovo su obezbeđeni autobusi koji su ih prevezli do mađarsko – srpske granice, gde su ih na srpskoj strani sa automobilima za sledeće destinacije čekali roditelji, rođaci, prijatelji i poznanici…

Original Article