ИЛУСТРОВАНА МОЗАИК СВЕТА

317

ЛЕЗИНА, ИТАЛИЈА

Заиста, бизаран пораз

Изгледа да Италијани нису само одлучили да смање број посланика и сенатора, већ и број градоначелника. Само су им методе другачије. Јер, на референдуму за смањење посланика са 630 на 400, а сенатора са 315 на 200, излазност је била виша од 53 одсто, а скоро 70 одсто Италијана је гласало „за“. У другом случају су пунолетни грађани одлучили да не изађу на гласање и тако покажу да им градоначелник, ако је такав, у ствари, и не треба. Тако се у општини Лезина, у округу Фођо, на обали Јадранског мора, десило да једини кандидат за градоначелника не добије изборе.

За градоначелника Лезине кандидовао се само Примијано ди Мауро, члан крајње десничарске и националистичке странке „Лига“. Да би избори били регуларни, на биралишта је требало да изађе најмање 50 одсто гласача. Али нису, те се тако десио бизаран и јединствен пораз о коме пише италијанска штампа и брује друштвене мреже.

У ствари, на изборима је победила опција која је заговарала бојкот, локални политичари из „Другачије Лезине“, блиски странкама десног центра и из удружења грађана „No Kvorum“, који нагињу Демократској странци. Ди Мауро је, народски речено, извисио за само 49 гласова, колико је било потребно да се пређе излазност од магичних 50 одсто.

Коментаришући његов пораз, многи на друштвеним мрежама иронично повезују тих недостајућих 49 одсто гласова са 49 милиона евра, које „Лига“ мора да врати држави и друштву, јер им тај новац не припада, а трагови му се губе, како пишу, на чудесан начин.

Чудесним поразом Ди Маура, Лезина, ипак, до нових локалних избора неће бити обезглављена, водиће је привремена власт, такозвани комесари.

Original Article